NO KP ”Bobas”: Polemika oko toplog obroka, nastavak sjednice u četvrtak

Autor: Slaven Šubara / Datum: 22.01.2016. 14:31

U prostorijama KP “Bobas“ a.d. Kotor Varoš, na inicijativu predstavnika malih akcionara Predraga Tešića, održan sastanak Nadzornog odbora sa jedinom tačkom dnevnog reda: „Razmatranje problema radnika KP „Bobas“ i donošenje zaključaka po istim“.

Termin i satnicu održavanja sastanka je odredila predsjednica NO Milka Jurić.

Iako je gospodin Tešić na vrijeme najavio i tražio od Uprave da svim radnicima omoguće prisustvo sastanku, na žalost to se nije desilo.

Prema riječima malobrojnih radnika, koji su bili prisutni rečeno je da nisu svi radnici uredno obavješteni, te da predsjednik Sindikata ne zastupa pola radnika koji nisu članovi Sindikata.

Na osnovu izjave radnika kojeg smo sreli na terenu, rečeno nam je da su im članovi Uprave rekli da moraju ići na teren i da neće biti sastanka.

Tešić je tražio da se na nekom od narednih sastanaka obezbijedi i prisustvo drugih radnika, ali je v.d. direktor preduzeća Goran Kušljić rekao da, po njegovom mišljenju, nema potrebe da se NO sastaje sa svim radnicima.

Nakon što je Tešić rekao da, ukoliko ostali ne žele da čuju probleme svih radnika, on je spreman da se sastane sa radnicima i njihove zahtjeve prenese na sjednici NO, otvorena je rasprava oko problema radnika sa toplim obrokom.

Naime, radnici već šest mjeseci ne primaju naknadu za topli obrok, a 90 odsto ih bojkotuje obezbjeđenu ketering ishranu.

Tešić je predložio da se radi prevazilaženja nastale situacije donese zaključak da se radnicima koji rade na terenu isplaćuje topli obrok u novcu, a da radnici koji rade u kancelarijama nastave da koriste ketering uslugu do jula mjeseca i isteka ugovora o ishrani.

V.D. direktor Goran Kušljić je izričito bio protiv toga i rekao da takvu odluku neće ispoštovati, jer je po njegovim tvrdnjama nezakonita, bez obzira što su u Inspekciji rada RS gospodinu Tešiću potvrdili da tu nema ništa nezakonito.

Niko nije imao validan odgovor na pitanje gospodina Tešića zašto bi to bilo nezakonito, a zakonita je sadašnja situacija da radnici ne primaju novac za topli obrok, a i ne koriste ketering usluge, te na taj način preduzeće ostvaruje ekstra profit.

Na sastanku su malobrojni prisutni radnici iznjeli i tvrdnje da je preduzeće došlo u finansijske probleme zbog prekomjernog i nerezonskog zapošljavanja radnika.

Iako nisu htjeli da donesu nikakav zaključak i nisu stigli da razmatraju druga važna radnička pitanja, predsjednica NO je prekinula današnju sjednicu.

Na insistiranje g. Tešića, nastavak sjednice je zakazan za četvrtak, 28.01.2016. godine. u 17:00, te je traženo da se o tome obavjeste svi radnici koji žele da prisustvuju.

www.glaskotorvarosa.com

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…