Nezakonita zabrana gradnje “Slavuljici”

Autor: Slaven Šubara / Datum: 25.05.2018. 08:49

Skupština opštine Kotor Varoš izašla je iz zakonskih okvira usvajanjem odluke o pristupanju izradi regulacionog plana “Topolje 1” kojom je predviđena trogodišnja zabrana građenja na parceli u vlasništvu teslićke kompanije “Slavuljica”.

Prije stavljanja te odluke na dnevni red opština je zatražila stav Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS u vezi sa primjenom dijela Zakona o uređenju prostora i građenju koji se odnosi na zabranu gradnje. Zakonom je propisano da se odlukom o pristupanju izradi regulacionog plana ili urbanističkog projekta može utvrditi zabrana građenja za novu izgradnju od maksimalno tri godine od donošenja odluke samo ako je planski period postojećeg plana istekao ili ako je u suprotnosti sa planom višeg reda.

- S obzirom na to da za konkretno područje ne postoji donesen regulacioni plan, mišljenja smo da prilikom izrade odluke o pristupanju izradi regulacionog plana ne postoji mogućnost primjene navedene odredbe. U konkretnom slučaju postojećim urbanističkim planom naselja treba da bude utvrđena obaveza izrade regulacionog plana za predmetno područje kako bi mogli ići u proceduru njegove izrade donošenjem odluke o pristupanju izradi - navedeno je u dopisu koji je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju uputilo načelniku opštine Kotor Varoš Zdenku Sakanu.

Milorad Slavuljica je istakao da je u Kotor Varošu kupio parcelu od 15 dunuma koju je platio milion maraka. Planirao je da na njoj izgradi robnu kuću, svadbeni salon, stovarište građevinskog materijala, benzinsku pumpu i auto-praonicu i da u prvoj fazi zaposli 55 radnika.

Izvor: glassrpske.com

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…