Održano predavanje o pravima učenika

Autor: Slaven Šubara / Datum: 03.10.2017. 17:08

U okviru aktivnosti Ombudsmana za djecu Republike Srpske, a povodom Nedjelje djeteta, danas je u Srednjoškolskom centru /SŠC/ „Nikola Tesla“ u Kotor Varošu održana radionica pod nazivom „O tvojim pravima u tvojoj školi“.

Zamjenica Ombudsmana za djecu Zlata Hadžić-Bajrić je predstavila učenicima SŠC „Nikola Tesla“ rad ove institucije, koja ima za cilj podići svijest roditelja i okoline o porodici i porodičnom okruženju.

“Razgovarali smo o ulozi i načinu funkcionisanja Savjeta učenika, te o potrebi da se povezuju sa drugim savjetima učenika kako bi razmijenili iskustva ili zajedno rješavali slične probleme”, naglasila je Bajrićeva i dodala da u kotorvaroškom srednjoškolskom centru brinu o djeci i njihovom pravu na obrazovanje.
Učenici su složni u ocjeni da u njihovoj školi nema slučajeva kršenja njihovih prava, ali da bi odrasli mnogo više pažnje trebali da posvete onome što mladi govore, ne samo da ih čuju nego i da njihove prijedloge i ideje ozbiljno razmotre. 

„Većina nas ima iskustvo u saradnji sa nevladinim sektorom, dobro poznajemo svoja prava i obaveze i možemo pružiti podršku u svakoj školskoj aktivnosti“, rekla je predsjednik Savjeta učenika SŠC „Nikola Tesla“ Jovana Tepić.

Radionica o pravima djeteta okupila je 15 učenika iz Savjeta učenika ove škole. Djeca su u grupama razmijenila svoja iskustva o obrazovanju, slobodnom vremenu, izražavanju mišljenja i poznavanju svojih prava.

Nedjelja djeteta obilježava se svake godine u prvoj sedmici oktobra organizovanjem raznih manifestacija posvećenih djeci, porodici i porodičnom okruženju i podizanju svijesti roditelja i okoline o njihovom značaju. 

Aktivnosti se organizuju širom Republike Srpske pod motom „Dječiji svijet - moj svijet“ od 2. do 8. oktobra.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…