Romi donirali lopte za kotorvaroške škole

Autor: Slaven Šubara / Datum: 09.10.2017. 11:29

Svjetska organizacija Roma je u saradnji sa Hrvatskim fudbalskim savezom organizovala 8. fudbalski kamp nacionalnih manjina, koji je okupio 212 dječaka i djevojčica iz osam osječkih osnovnih škola.

Cilj Svjetske organizacije Roma je s partnerima raditi na pružanju mogućnosti u edukaciji i razvoju sporta romske populacije, a želja je kroz ovakve aktivnosti pokazati kako se romski narod i dalje suočava s diskriminacijom, rasizmom i segregacijom. 
Djeca su trenirala u prisustvu trenera te uz edukacijske aktivnosti na temu "Loptom protiv nasilja, diskriminacije i rasizma". 
Predsjednik Svjetske organizacije Roma Toti Dedić je po završetku kampa uručio deset lopti renomiranog proizvođača sportske opreme „Adidas“ predsjedniku Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije Kotor Varoš Slobodanu Petroviću, sa željom da ovakve aktivnosti zažive i u školama na području Republike Srpske.
„Ovo je mali znak pažnje za sve ono što su fudbalski veterani iz Kotor Varoša uradili na promociji naših kampova, nerijetko i učestvujući u njihovoj organizaciji. Naša saradnja će biti nastavljena i u narednom periodu, a ovom prilikom bih se zahvalio Slobodanu Petroviću na svesrdnoj pomoći“, poručio je Dedić.
Voditelj fudbalske akademije nacionalnih manjina Hrvatske Elmir Mehmedović je najavio nove kampove u Puli i Dubrovniku, ali sa željom da organizacija kampova krene i u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.
„Uz podršku našeg saveza na čelu sa predsjednikom Davorom Šukerom uložili smo maksimum napora kako bi se se čuo glas nacionalnih manjina, a sa entitetskim i krovnim savezom u BiH želimo da organizujemo kampove koji će promovisati lijepo ponašanje i igranje fudbala pod motom „U zdravom tijelu zdrav duh“, naglasio je Mehmedović.
Fudbalski veterani iz Kotor Varoša će naredne sedmice donirati određeni broj lopti učenicima Osnovne i Srednje škole i tako u značajnoj mjeri pomoći održavanje  nastave fizičkog vaspitanja, a sve u cilju promocije tolerancije i prihvatanja različitosti u sedmici borbe protiv rasizma.

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…