´Stradalnici´ upozorili Kotorvarošane na moralne dileme koje uzrokuju polno prenosive bolesti

Autor: Slaven Šubara / Datum: 15.11.2016. 15:48

Glumci Banjalučkog studentskog pozorišta izveli su danas za učenike srednjoškolskog centra u kotorvaroškoj kino-sali predstavu ´Stradalnici´ Ežena Brijea, a u režiji LJiljane Čekić.

Radnja je smještena na početak 20. vijeka i govori o mladiću koji saznaje da je bolestan od polno prenosive bolesti. Uprkos upozorenjima ljekara on stupa u brak, inficira suprugu, dobija bolesno dijete, dijete ima dojilju i krug oboljelih se značajno povećava. 

Reditelj predstave LJiljana Čekić istakla je da je na banjalučkoj sceni ovaj komad igran davne 1932. godine u Narodnom pozorištu Vrbaske banovine i predstavlja oštru kritiku društva. 

"Uradila sam adaptaciju teksta, a osim osnovne teme koja analizira probleme polno prenosivih bolesti, meni su bile zanimljive moralne dileme koje uzrokuju takve bolesti", rekla je Čekićeva i dodala da su učesnici predstave mladi ljudi od 18 do 22 godine. 

Glumci Banjalučkog studentskog pozorišta predstavu su spremali više od tri mjeseca, a za učenike je nakon zvršetka predstave održano predavanje o polno prenosivim bolestima. 

"U radu na predstavi svojim znanjem pomogao nam je i edukovani savjetnik u prevenciji i ranoj dijagnostici polno prenosivih infekcija Siniša Karakaš, jer su istraživanja pokazala da mladi nisu dovoljno edukovani kada je riječ o polno prenosivim bolestima", zaključila je Čekićeva. 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…