Čizme za francuske vojnike proizvedene u Kotor Varošu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 23.02.2016. 08:45

Iako naizgled obične, to su vojne, policijske i vatrogasne čizme koje nose francuski vojnici, britanski specijalci, Žandarmerija Srbije.

Kotor Varoš je jedna od rijetkih opština u BiH koja nema problem nezaposlenosti. Naime, preduzeća iz ovog mjesta izrađuju čizme za vojsku Francuske, Jordana, Izraela, a povećan je i broj poslova sa globalnim svjetskim brendovima - Adidasom i Nikeom.

Čizme za vojsku Francuske, ali i vojsku Velike Britanije, proizvode se u Kotor Varošu po cijeni oko 180 eura. U Dermalu se proizvodi i čizma za Oružane snage BiH, ali po znatno nižoj cijeni - i košta 50 eura. Trenutno proizvode 20.000 pari vojnih čizama samo za Oružane snage BiH.

U Dermalu radi 370 radnika, a godišnje se broj zaposlenih povećava za oko 70 novih. Poslovi izvoza ovoj firmi i pored skupog repromaterijala obezbjeđuje profit.

Kotor Varoš ima sedam posto više zaposlenih nego prije rata. Statistika pokazuje da je u 2015. godini u ovoj opštini zaposleno 600 novih radnika. Prosječno dva radnika u jednom danu.

"Trenutno po popisu imamo 22.000 stanovnika, prije rata 38.000 i 4.000 uposlenih. Sada imamo 22.000 po popisu i skoro 5.000 zaposlenika", izjavio je Radislav Petrušić, načelnik odjeljenja za privredu Kotor Varoš.

Opština ima priznanje i za povoljan privredni ambijent. Većina zaposlenih je u privatnom sektoru, tekstilnoj i obućarskoj industriiji, te drvopreradi, a 2,5 radnika u odnosu na jednog penzionera, izuzetak su od bh. prosjeka.

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…