Žaco: I bez opreme do sjajnih rezultata u atletici

Autor: Slaven Šubara / Datum: 15.10.2016. 15:26

Maratonac Milovan Stojanović, poznatiji pod nadimkom Žaco, najuspješniji je kotorvaroški atletičar i jedan od zaštitnih znakova grada na Vrbanji.

U Kotor Varoš je donosio  nagrade sa brojnih maratona širom bivše SFRJ i, kako kaže, uvijek s ponosom isticao gdje su mu korjeni.

Ovaj skromni čovjek kaže da je u sportu našao smisao života i da će trčati sve dok ga zdravlje bude služilo.

- U posljednjih desetak dana trčim na realaciji Kotor Varoš – Čelinac i pokušavam da noge stabilizujem na asfaltu. Uskoro bi trebao na planinu, na visinske pripreme, a  potrebni su mi i taktički trenizni. Nijednog sponzora trenutno nemam i ni sam ne znam kako ću obezbjediti novac za pripreme. Nikome nikada nisam skakao u njedra. Svi u ovom gradu znaju za mene, a znaju i šta je potrebno da bi se postizali vrhunski rezultati, ali se pojedinci ponašaju kao da ne živim u Kotor Varoši i to je veliki minus za njih – priča Žaco.

Novac koji ovaj maratonac dobija iz budžeta Kotor Varoši, kako kaže, nije dovoljan ni za najosnovnije potrebe, a najveći problem mu je nedostatak opreme, bez koje ne može učestvovati na takmičenjima.

- Ja ni kvalitetnih patika nemam, a da ne govorim o tome da mi je potrebna kvalitetna i raznovrsna hrana. Trčim u pohabanim maratonkama i samo čekam kada će mi prsti iz njih ispasti. Dva para maratonki košataju 500 KM, a ja tih para nemam – kaže Žaco, dodajući kako je sramota da čovjek, koji ima četvrti rezultat u maratonskom trčanju u Srpskoj, doživljava ovakve nevolje.

- Već nekoliko dana, uzastopno, trasu dugu 30 kilometara pretrčavam bez korišćenja bilo kakve tekućine. Ponesem jedan limun, kako bi mogao bar kap tečnosti unijeti u organizam na najtežoj dionici trase Kotor Varoš – Čelinac, ali  kada zagusti stisnem zube i izgržim i bez toga. To je znak da mi je organizam zdrav i da moje vrijeme tek dolazi. Biće još boljih rezultata – poručuje kotorvaroški maratonac.

M. PANIĆ

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…