“Fagus”- Velika porodica predodređena za uspjeh

Autor: Slaven Šubara / Datum: 12.07.2017. 15:42

Osam zasebnih i podjednako uspješnih preduzeća sa oko 400 zaposlenih čini veliku porodicu koja posluje u okviru “Fagus grupacije” iz Kotor Varoša, jedne od vodećih kompanija u RS i BiH. “Vrbanja šume”, “Abis”, “Arboreko”, “Nomar”, “Fagus haus”, “Bor petrol”, “Silvatika” i “Hajdučke vode” tim su koji se iz godine u godinu širi i jača prvenstveno zahvaljujući činjenici da je cijela grupacija zasnovana na zdravim temeljima.

A ti temelji udareni su 1991. godine, kada su braća Miroslav i Branislav Malijević, u želji da nastave tradiciju obrade drveta koju su njihovi preci započeli dvadesetih godina prošlog vijeka, krenuli u posao. Od male pilane sa nekoliko zaposlenih, “Fagus” je danas privredni gigant, nosilac razvoja regije i jedan od najvećih proizvođača u drvoprerađivačkom sektoru. Osnovna djelatnost kompanije je prerada tvrdog i mekog drveta, proizvodnja prozora i vrata, peleta i briketa, a u svom vlasništvu posjeduju i hotel “Hajdučke vode”, turistički biser na planini Borja koji tek treba da pokaže sve svoje čari. Proizvodi se plasiraju na tržišta širom svijeta, a značajno učešće u ukupnoj privredi “Fagus grupa” ostvaruje strateškim pristupom poslu, ljudskim resursima, investicijama, tehnološkom razvoju i marketingu, pišu ”Nezavisne novine”.

Od okrajčenih dasaka u četinarima i lišćarima, do prozora, vrata i peleta kao finalnih proizvoda, godišnje se preradi preko 100.000 kubnih metara različitih drvnih kultura, a portfolio proizvoda se povećava iz dana u dan. Od svog osnivanja kompanija se razvija, raste, uči i ulaže u unapređenje poslovanja i procesa. U posljednjih deset godina investirana su značajna finansijska sredstva u primarnu proizvodnju, a u posljednje tri godine pokrenuto je nekoliko velikih projekata kojima se podiže nivo konkurentnosti na domaćem i regionalnom nivou.

“Tu posebno možemo istaknuti ulaganja u nove radne mašine u ‘Vrbanja šumama', ‘Abisu’ i ‘Silvatici', renoviranje i rebrendiranje poslovnog centra ‘Bor petrol', tehnološka unapređenja i izgradnju elektrane na biomasu u ‘Nomaru’ u Kneževu i izgradnju wellness & spa centra u ‘Hajdučkim vodama’ koja se završava ovih dana.

U budućnosti se planira izgradnja etno sela sa bungalovima u Hajdučkim vodama, pokretanje proizvodnje masivnih ploča u ‘Silvatici', izgradnja drugog centra za prozore i vrata u ‘Fagus hausu’ i još mnogi drugi projekti”, najavljuju iz ove grupacije.

Kako kažu, ulaganja omogućavaju konstantan rast, čime se može odgovoriti na zahtjeve inostranih tržišta poput Austrije, Italije, Slovenije, Njemačke, Švajcarske, Francuske, Belgije i slično. Uvođenjem visoko zahtjevnih sertifikata u poslovanje poput FSC, TÜV, ISO i ENplus standarda uskladili su kvalitet svojih proizvoda sa svjetskim zahtjevima, tako da brže i lakše posluju sa inostranstvom izvozeći širok portfolio gotovih i polugotovih proizvoda.

“Naša vizija je da u očima klijenata, zaposlenih i partnera budemo jaka regionalna kompanija prepoznatljiva po svojim kvalitetima i vrijednostima. Viziju ostvarujemo misijom i mišlju da sa entuzijazmom i strašću stvaramo nove kompanije koje unapređuju i uljepšavaju život u društvu u kojem živimo i radimo”, poručuju iz “Fagusa”.

Od države očekuju da pomogne na način da uvede red kod kupovine sirovina i spriječi njenu preprodaju, a da se ugovori o isporuci poštuju. Kada je budućnost u pitanju, u planu je završetak investicije i pokretanje elektrane na biomasu u “Nomaru”, čime će se s jedne strane otvoriti prilika za dodatnim zapošljavanjem radnika iz Kneževa.

U pitanju je ekološki zdrava i čista električna energija iz obnovljivih izvora koja se dobija kao nusproizvod u procesu primarne prerade drveta. O projektu Projekat 50+ pokrenuli su “Nezavisne novine” i Privredna komora Republike Srpske, a u okviru Projekta promocije domaće proizvodnje “Naše je bolje”. On će trajati tokom 2017. godine, a planirano je kontinuirano predstavljanje uspješnih preduzeća koja posluju u našoj zemlji, a zapošljavaju 50 i više radnika.

Cilj projekta je predstaviti što više pozitivnih primjera kako bismo podstakli investicije i razvojne programe i kako bi javnost bila upoznata sa poslovnim mogućnostima, proizvodnim asortimanom ili uslugama koje pružaju domaće kompanije. Biće predstavljena prirodna bogatstva kao i turistički potencijali. Projekat su podržali grad Prijedor i opština Derventa.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…