“Ležeći policajci” bez znakova za upozorenje - moguće samo u Kotor Varošu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 23.09.2016. 16:17

Usporivači brzine koji su nedavno postavljeni u nekoliko naselja na području opštine Kotor Varoš izazvali su pometnju i donijeli nevolje, jer nijedan od njih nije obilježen propisanim saobraćajnim znakom. Pravilnikom o saobraćajnim znakovima i signalizaciji na putevima, načinu obilježavanja radova i prepreka na putu i znakovima koje učesnicima u saobraćaju daje ovlašćena osoba propisano je da “ležeći policajci” moraju biti obilježeni saobraćajnim znakom.

– Znakovi obavijesti postavljaju se tako da učesnicima u saobraćaju daju prethodna obavještenja, obavještenja o prestrojavanju, obavještenja o skretanju, obavještenja o smjeru kretanja, te da označe objekat, teren, ulicu ili dijelove ceste na koje se odnose – navedeno je u pomenutom pravilniku.

Tim dokumentom je propisan i način na koji je neophodno obilježiti “ležeće policajce”.

– Zank preventivna izbočina na putu obilježava mjesto gdje je postavljena preventivna izbočina na putu – piše u pravilniku.

Stručnjaci iz oblasti saobraćaja nemaju dilemu da “ležeći policajci” moraju biti obilježeni znakom.

– Prije svakog “ležećeg  policajaca” na putevima u BiH treba biti postavljen saobraćajni znak. Saobraćajni znak upozorava vozače na prepreku na putu i da trebaju da smanje brzinu kretanja . Postavljanje saobraćajnih znakova u ovim situacijama jasno je definisano pravilnikom – rekao je direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović.

“Ležeći policajci” u ulici koja iz centra grada vodi prema Ripištu ofarabani su tako da predstavljaju i pješački prelaz, ali prije njega ne postoji ni znak obavještenja o pješačkom prelazu.

– Situacija je potpuno van kontrole, jer nijedan “ležeći policajac” nije obilježen nikakavim saobraćajnim znakom. Bilo bi dobro da su postavili barem jedan od dva moguća znaka obavještenja, ali je problem što nema nijednog. Dovoljan je po jedan znak iz oba smjera uz dopunsku tablu o dužini puta na koji se odnosi. Plašim se da smo postavljanjem “ležećih policajaca” umjesto povećanja bezbjednosti dobili potpuno suprotan efekat – kaže instruktor vožnje u auto-školi “Omega” iz Kotor Varoša Brane Trifković.

Njegove riječi potvrđuje i slučaj iz Zabrđa gdje je dječak prošao sa povredama kada je biciklom naletio na “ležećeg policajca” koji je u tom naselju zbog njegove potpuno crne boje još teže uočljiv.

– Moj sin je u večernjim časovima vozio bicikl i naletio na teško uočljivog “ležećeg policajca”. Nije se mogao zaustaviti i doživio je težak pad i prošao sa povredama glave, nogu i ruku. Nismo protiv “ležećih policajaca”, ali oni moraju biti adekvatno obilježeni, a ne da su tempirane bombe na putevima – kazao je otac dječaka.

Iz opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove nismo dobili odgovore na pitanja zašto su “ležeći policajci” postavljeni bez pratećih saobraćajnih znakova i da li će znakovi biti naknadno postavljeni.

Izvor: MKV

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…