Republika Srpska danas slavi 26. rođendan

Autor: Slaven Šubara / Datum: 08.01.2018. 23:40

Republika Srpska danas slavi 26. rođendan. Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH. Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH.

Srpska od svog formiranja ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast.

Prostire se na 24.857 metara kvadratnih, a prema podacima posljednjeg popisa iz 2013. godine, ima 1.326.991. stanovnika.

Za opstanak Republike Srpske tokom ratnih sukoba devedesetih godina 20. vijeka stradala je 21.000 boraca, prema zvaničnim podacima koje je iznio Istražno-dokumentacioni centar BiH.

Ministarstvo unutrašnjih poslova  Republike Srpske pozvalo je sve građane Srpske da Dan Republike danas proslave u miru i dostojanstveno.

Povodom proslave 9. januara, Dana Republike, MUP preduzima pojačane mjere bezbjednosti radi održavanja povoljnog stanja bezbjednosti u predstojećem periodu.

Iz MUP-a savjetuju građanima koji budu željeli da prate današnji svečani defile u Banjaluci da poštuju naredbe policajaca i da ne nose pirotehnička sredstva i druge opasne predmete jer će im biti oduzeti.

Centar Banjaluke će do 10. januara biti zatvoren za saobraćaj zbog obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske, najavljeno je iz Auto-moto saveza Srpske.
 

Svim ulicama na području grada Banjaluka od 7.00 časova 9. januara do 4.00 časa 10. januara zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi tri i po tone, osim teretnih vozila hitnih i komunalnih službi i vozila akreditovanih za organizaciju proslave Dana Republike.

Zabrana se ne odnosi na ulice na magistralnom putu – Bulevar Vojvode Stepe Stepanovića, Bulevar Vojvode Petra Bojovića, Bulevar Srpske vojske, te ulice Knjaza Miloša, Branka Popovića (istočni tranzit), te Manjačkih ustanika, Omladinska, Krajiških brigada (zapadni tranzit). 

 

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…