Šahovski turniri u Kotor Varošu okupljaju velemajstore iz regiona

Autor: Slaven Šubara / Datum: 19.07.2017. 11:44

Više od 50 takmičara iz BiH, Srbije i Crne Gore učestvovaće na trećem Međunarodnom šahovskom turniru u Kotor Varošu. Direktor turnira Predrag Tešić rekao je da ova četvorodnevna manifestacija, koja počinje u nedjelju, 23. jula, ima zavidan rejting i da se ove godine očekuje dolazak velikog broja šahovskih velemajstora.

"Turnir se igra po švajcarskom sistemu - FIDE varijanta. Biće igrano sedam kola uz tempo igre od 90 minuta po igraču za cijelu partiju i dodatak od 30 sekundi po potezu, počevši od prvog poteza", istakao je Tešić i naglasio da je generalni pokrovitelj turnira Vlada Republike Srpske. 

Upisnina za turnir je 30 KM ako se kandidat prijavi do 20. jula, a nakon tog datuma iznosiće 40 KM. Krajnji rok za prijave je na dan početka turnira do 10.00 časova. 

Nagradni fond turnira iznosi 5.000 KM i biće podijeljen na redovne i specijalne nagrade. Pobjedniku turnira pripašće 1.000 KM, drugoplasiranom 700 KM, trećeplasiranom 500 KM, a novčano će biti nagrađeni igrači koji zauzmu prvih osam pozicija. 

Specijalne nagrade biće dodijeljene igračima na osnovu rejtinga, a biće nagrađena i najbolja šahistkinja, veteran preko 65 godina, kadet do 18 godina i najbolji igrač domaćina - Šahovskog kluba Kotor Varoš. 

Glavni sudija je Mirza Miralem, a njegov pomoćnik, savezni sudija Nemanja Šipka, koji je upravo na ovom turniru prije dvije godine ispunio normu za FIDE sudiju. 

Organizatori turnira su Šahovski klub Kotor Varoš i kotorvaroško Udruženje građana "Centar mladih".
Osim u Kotor Varošu još jedan turnir organizovan je u Šipragama. 

6. Međunarodni šahovski turnir „ŠIPRAGE-LUKA 2017“ – Šiprage (27. jul).

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…