Škola u Vaganima mijenja status, prelazi u petorazredno odjeljenje

Autor: Slaven Šubara / Datum: 27.07.2017. 16:16

U Republici Srpskoj od nove školske godine pet područnih devetorazrednih škola promijeniće status u petorazredne jer imaju malo učenika, izjavio je ministar prosvjete i kulture Srpske, Dane Malešević.

Riječ je o područnim školama "Sveti Sava" u Vaganima, opština Kotor Varoš, "Rade Marjanac" u Babićima, opština Šipovo, "Sveti Sava" u Divinu, opština Bileća, "Veselin Masleša" u Popovom Mostu, opština Foča, i "Јovan Dučić" u Zaborku, opština Čajniče. Malešević je naveo da će učenici od šestog do devetog razreda putovati u centralne škole.

"Oni imaju od tri do 10 učenika i bolje je da idu u centralnu školu, gdje će imati kvalitetniju nastavu", rekao je Malešević na konferenciji za novinare, nakon sjednice Vlade Srpske, koja je usvojila informaciju o mreži osnovnih škola sa prijedlogom racionalizacije.

Dodao je da ostale područne devetorazredne škole, koje imaju manji broj učenika nego što je predviđeno zakonom, neće izgubiti status, ali će u njima biti organizovana kombinovana nastava od šestog do devetog razreda. Malešević je naveo da je odlučeno da 10 petorazrednih područnih škola bude ugašeno, a pet takvih škola se gasi po automatizmu, s obzirom na to da nemaju nijednog upisanog učenika. Prazni objekti biće vraćeni lokalnim zajednicama na korištenje.

On je istakao da je šest škola sa po jednim i četiri sa po dva učenika, te da, prema zakonu, područna odjeljenja koja nemaju pet učenika prestaju sa radom. Ostalim područnim petorazrednim školama data je mogućnost zadržavanja statusa, budući da će narednih godina imati upis djece.

On je rekao da će nastavnici koji ostanu bez posla biti raspoređeni u druge škole, u zavisnosti od potrebe, a nastavnicima bez pune norme moraće biti pronađena dopuna norme u drugim školama. Poručio je da će biti kažnjene škole koje raspišu konkurs za prijem nastavnog osoblja prije nego što budu zbrinuti ovi nastavnici, te da će Ministarstvo takve konkurse poništiti.

Malešević kaže da će centralne škole u Republici Srpskoj koje imaju manje od 14 odjeljenja, ipak, zadržati status jer će u narednom periodu biti povećan broj učenika i odjeljenja.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…