Apel lovačkim udruženjima: Zaštititi promrzlu i izgladnjelu divljač

Autor: Slaven Šubara / Datum: 31.01.2017. 11:28

Visok snijeg i veoma niske temperature, koje Republiku Srpsku stežu gotovo mjesec dana, doveli su u pitanje opstanak divljači, jer hrane u njihovim prirodnim staništima više gotovo da i nema, a izvorišta vode su danima pod ledom. Kako ne bi došlo do uginuća životinja, iz Lovačkog saveza RS apeluju na sva lovačka udruženja, ali i ostale stanovnike da zaštite divljač.

- Ove niske temperature dugo traju i to divljač teško podnosi.  Zbog toga je važno životinjama redovno iznositi hranu, a tamo gdje su se smrzla izvorišta, pogotovo u ravničarskim krajevima, treba obezbijediti i vodu - rekao je predsjednik ovog saveza Savo Minić.

Dodao je da očekuju da će ovogodišnji zimski gubici biti mnogo veći od očekivanih.

- Po završetku zime, nakon prebrojavanja i praćenja tragova, imaćemo podatak koliko je divljači uginulo usljed hladnoće i kolika je šteta - rekao Minić.

Dodao je da su u zimskom periodu najosjetljivije srne i zečevi, koji teško dolaze do hrane, a koje gladni predatori, vukovi i šakali često napadaju.

- Na udaru su i fazani, dok divlja svinja može na određen način doći do hrane sakrivene ispod snijega - objasnio je Minić.

Za srneću divljač se, osim sijena, iznosi i so, a u ekstremnim uslovima, osim kukuruza koji ostaje na njivama, iznosi se i zrnasta hrana.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…