Badnjak kreće iz Čepka

Autor: Slaven Šubara / Datum: 05.01.2017. 10:01

Tradicionalni običaj donošenja badnjaka u hram na osvećenje, obilježava se svake godine u Kotor Varošu. Mještani kotorvaroškog naselja Čepak ove godine domaćini su badnjaku, a okupljanje u Čepku zakazano je u 11 časova. Okupljeni vjernici okrepiće se uz kuvano vino, a badnjačka kolona će u 13:30 krenuti ka naselju Plane, a zatim prema Novom naselju.

“Pozivam sve Kotorvarošane koji su u mogućnosti da dođu da uveličamo badnjačku kolonu i da u što većem broju prisustvujemo osvećenju i nalaganju badnjaka u kotorvaroškom hramu Rođenja Presvete Bogorodice”, rekao je Saša Tepić, jedan od organizatora-domaćina badnjaku.

Osvećenje i paljenje badnjaka zakazano je za 16 časova u porti hrama Rođenja Presvete Bogorodice, a nakon toga biće upriličeno i “pijukanje” za djecu.

Veliki broj vjernika u Kotor Varošu učestvuje u bogosluženjima i nosi u svoje domove osvećenje badnjake da bi radost Badnje večeri podijelio sa svojim najbližim u svojim domovima.

Badnji dan predstavlja poseban dan kod Srba. Simbolika Badnjeg dana se ogleda kroz mlado Hrastovo drvo koje simboliše Hrista i Njegov ulazak u svijet, a nalaganje badnjaka predstavlja toplinu Hristove ljubavi. Tradicionalni običaj donošenja badnjaka u hram na osvećenje, obilježava se svake godine i u Kotor Varošu, gdje su vjernici ostali istrajni u očuvanju pradjedovskih običaja. 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…