Borci sjećanjem na heroje slave krsnu slavu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 08.11.2016. 14:17

Boračka organizacija RS proslavlja danas krsnu slavu Mitrovdan, a tim povodom sveta arhijereska liturgija i parastos za poginule pripadnike Vojske RS služeni su u crkvi Rođenja presvete Bogorodice, dok su na centralnom spomen-obilježju u Kotor Varošu položeni vijenci.

Vijence su polozili predstavnici opštinske Boracke organizacije, Drugog bataljona 22. Brigade Vojske RS i opštine Kotor Varoš. Nakon polaganja vijenaca slavski ručak poslužen je u prostorijama opštinske Boračke organizacije.

– Hvala svima koji ste odvojili svoje vrijeme i ispoštovali današnji dan i došli da položimo vijence na spomen-obilježje podignuto u znak sjećanja na naše heroje. Oni su dali živote za odbranu Kotr Varoša i stvaranje RS – rekao je poslije polaganja vijenaca predsjednik opstinske Boračke organizacije Kotor Varoš Gosto Trivunović i apelovao na sve koji su u mogućnosti da se založe za poboljšanje statusa boračkih kategorija, koji žive u teškim uslovima i danas se bore da pronađu zaposlenje i prehrane porodice.

Sveti Dimitrije mirotočivi se smatra zaštitnikom grada Soluna u Grčkoj, a u narodu se naziva Mitrovdan. Ovaj dan je poznat i po tome što su se hajduci tada rastajali da bi prezimili zimu i ponovo se sastjali o Đurđevdanu sljedeće godine. Tako je i nastala krilatica: “Mitrov danak – hajdučki rastanak, Đurđev danak – hajdučki sastanak”.

MKV

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…