Bubić povukao kandidaturu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 30.03.2017. 09:04

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić ponovo je izabran na ovu funkciju, kao i direktor Dragica Ristić, nakon što je Đurićev protivkandidat za ovu poziciju Radenko Bubić, vlasnik i direktor Fabrike obuće "Dermal" iz Kotor Varoša povukao kandidaturu. Ovo je drugo povlačenje Bubića iz neke izborne trke, jer se na prethodnim lokalnim izborima takođe povukao sa liste jedne političke partije gdje je trebao biti kandidat za odbornika Skupštine opštine Kotor Varoš.

Za potpredsjednike Komore izabrani su Mihajlo Vidić i Ratko Đuričić, dok je za predsjednika Skupštine Privredne komore Republike Srpske izabran Dejan Mijić, a za potpredsjednika Dragan Jakić. 

Đurić je novinarima u Banjaluci nakon izborne sjednice rekao da će se njegove aktivnosti odnositi na smanjenje opterećenja na privredu, na stvaranje što povoljnijeg privrednog ambijenta da bi se obezbijedio što viši stepen konkurentnosti domaće privrede, proizvoda i preduzeća, uvažavajući sve probleme i okolnosti u kojima funkcioniše privredni sistem. 

"Pred nama je period u kojem će sigurno biti mnoštvo teškoća. Uz one probleme sa kojima smo se suočavali u prethodnom periodu doći će i neki novi, jer narastaju potrebe, povećavaju se obaveze, a mogućnosti su ograničene i teško je za očekivati da ćemo u neko dogledno vrijeme biti u poziciji da se sve obaveze servisiraju iz tekuće poslovne aktivnosti", naveo je Đurić. 

Prema njegovim riječima, ogroman problem predstavlja i odliv kvalitetne radne snage u zemlje EU, što dovodi domaće privredne subjekte do nemogućnosti blagovremenog i kvalitetnog izvršavanja preuzetih poslova. 

Đurić je naveo da je problem i školstvo koje nije usklađeno sa potrebama privrede i koje produkuje kadrove koji ne mogu naći svoje mjesto u privredi, dok s druge strane ima zanimanja koja su potrebni privredi, ali niko ne obrazuje taj kadar. 

"Insistiraćemo na svim započetim aktivnostima u vezi sa zakonskim rješenjima koja bi trebalo da vode ka poboljšanju poslovnog ambijenta, na smanjenju javne administracije i javne potrošnje i njihovoj većoj efikasnosti i stavljanja u potrebe privrede, te što višeg stepena iskorištavanja raspoloživih prirodnih resursa u službu privrednih subjekata", poručio je Đurić. 

On je upozorio da se Srpska suočava sa problemom sve većeg otvaranja domaćeg tržišta, kao i činjenicom da su vrlo ograničeni mehanizmi zaštite domaće proizvodnje što je dovodi u podređen položaj na domaćem tržištu, a teško su joj dostupna strana tržišta zbog standrada koja ne može obezbijediti. 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…