Cvijanović: Dermal primjer uspješne firme

Autor: Slaven Šubara / Datum: 28.08.2018. 08:38

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović posjetila je fabriku obuće Dermal u Kotro Varošu.

Cvijanovićeva je istakla da je Dermal uspješna firma u kojoj je zaposleno 800 radnika, što je potvrda da je u Republici Srpskoj poboljšana privredna i ekonomska situacija. Ona je izrazila zadovoljstvo što su vidljivi efekti mjera Vlade Srpske.

- Zadovoljstvo je vidjeti da ovaj kolektiv, i ostale fabrike u Kotor Varošu, doprinose zapošljavanju, a ova opština je dostigla prijeratni nivo zaposlenosti - istakla je Cvijanoviceva.

Ona je istakla da je Vlada prepoznala ovu oblast proizvodnje i u vrijeme krize donijela odredene olakšice.

- To se odnosi na umanjenje osnovice za obracun poreza i doprinosa za industriju tekstila, obuce i kože, što je dovelo do povecanja broja radnika, obima proizvodnje, a samim tim i izvoza - dodala je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala na cinjenicu da se proizvodni pogoni fabrike Dermal šire, te da ce biti zapošljavani novi radnici.

- Zadovoljstvo je što su naše mjere dale rezultate, što se šire proizvodni kapaciteti i raste obim industrijske proizvodnje. Naša snaga mjeri se time koliko robe možemo da izvezemo, a vidjeli ste da imamo rekordnu pokrivenost uvoza izvozom - rekla je Cvijanoviceva.

Ona je ocijenila da je sjajno to što su korisnici opreme koju Dermal proizvodi vojske Francuske, Njemacke i ostalih evropskih zemalja.

Osim Cvijanovićeve, u posjeti Kotor Varošu boravio je i ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija.

Direktor Dermala, Radenko Bubic, naveo je da ova fabrika od osnivanja konstantno bilježe rast broja zaposlenih i proizvodnih kapaciteta. Trenutno zapošljavaju ukupno 800 radnika u dva pogona- u Kotor Varošu 600 i u Kneževu 200.

Ova fabrika 80 odsto proizvoda plasira na iniostrano tržište. Proizvodi fabrike obuce Dermal izvoze se u Njemacku, Austriju, Francusku, Italiju, Slovacku i sve bivše jugoslovenske zemlje. Dnevno proizvedu 4.500 pari obuce.

Nakon posjete Fabrici obuce, održan je sastnak premijerke Srpske sa rukovodstvom opštine i privrednicima.

Prema podacima Vlade Republike Srpske, do sada je po razlicitim osnovama iz Razvojnog programa i iz Budžeta Republike u opštinu Kotor Varoš uloženo oko 70 miliona KM, dok je kroz kredite Investiciono-razvojne banke Srpske plasirano još oko 11 miliona KM.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…