Dan republike obilježen širom Srpske, ali ne i u Kotor Varošu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 11.01.2017. 08:50

Dan Republike Srpske obilježile su opštine i gradovi u Srpskoj na razne načine i manifestacije. Bez želje da uvrijedimo stanovnike različitih nacija, vjeroispovijesti, razmišljanja i stavova, činjenica je da je Kotor Varoš dio Republike Srpske, entiteta od kojeg se sastoji Bosna i Hercegovina, međutim u našem gradu zvanično povodom 9. januara Dana Republike Srpske nije organizovano ništa. Praznični ambijent dočaran je samo zastavicama na pojedinim banderama u ulici Cara Dušana.

Zbog uštede nije bilo ni organizovanog dočeka Nove godine u Kotor Varošu kako bi bio ušteđen novac u budžetu, praznični ambijent dočaran je zahvaljujući dijelu okićene glavne gradske ulice.

Stanovnici Banjaluke 25-ti rođendan Repbulike Srpske slavili su na ulicama.

Prazničnu atmosferu u najvećem gradu Srpske upotpunjuje i više od 3.000 zastava koje se vijore cijelim gradom.

Svečano i dostojanstveno Dan Republike Srpske proslavlja se i u Hercegovini. U svim opštinama predstavnici lokalnih vlasti, boračkih organizacija i udruženja položili su cvijeće na spomen obilježja palim borcima Otadžbinskog rata. 
U Gacku je sinoć održana svečana akademija, dok u Bileći kulturno-umjetničko društvo Valdimir Gaćinović večeras organizuje prigodan program. Navijači Crvene Zvezde iz Trebinja sinoć u ponoć organizovali su veliku bakljadu na gradskim mostovima. U Trebinju, na gradskom trgu pod platanima, povodom Dana Republike, danas se građanima dijeli kuvano vino. Gradska boračka organizacija i ove godine pobrinuće se za glavnu proslavu, pa je za danas u 17 časova planirano da se formira velika kolona automobila okićena zastavama koja će, kao i prošle godine proći svim gradskim naseljima.

Stanovnici Istočnog Sarajeva s ponosom obilježavaju 9. januar jer su duboko svjesni važnosti postojanja Republike Srpske. U Palama su predstavnici opštine i boračke organizacije položili vijence na Centralno spomen-obilježje borcima poginulim u Otadžbinskom ratu, a u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo večeras će biti organizovan prigodan program pod nazivom "Srpskoj za rođendan".

U Doboju su doprinos obilježavanju Dana Republike dali su članovi Udruženja veterana koje baštini tradiciju Petog odreda Specijalne brigade Policije Republike Srpske. Njih dvadesetak dobrovoljno su darivali krv u dobojskoj bolnici svima kojima je potrebna. Živote za stvaranje Republike Srpske dalo je 26 pripadnika ove jedinice. Njihovi preživjeli saborci kažu da im je namjera da očuvaju ono što su zajedno stvarali. Stabilnoj Srpskoj nadaju se i u lokalnim sredinama, istaknuto je na prijemu povodom Božića i Dana Republike održanom u Doboju. Mladi socijaldemokrati u Doboju danas su, povodom obilježavanja Dana Republike, poklanjali sugrađanima zastave Republike Srpske.

Obilježavnje Dana Republike u Bijeljini je počelo juče tradicionalnim prijemom za privrednike koji organizuje Gradska uprava. Na prijemu je istaknuto da tekovine Republike Srpske moramo čuvati za buduća pokoljenja. Moramo biti jedinstveni i raditi na ekonomskom jačanju Srpske kako bi imala sigurnu budućnost. Kao i prethodnih godina, na prijemu su uručena priznanja uspješnim privrednicima sa područja Bijeljina koji su u prethodnoj godini značajno doprinijeli ekonomskom razvoju Grada i Republike Srpske. Danas će Mladi socijaldemokrati u 13 časova na trgu obilježiti Dan Republike sa građanima, a mladi SDS-a su položili vijence na spomenik palim borcima Semberije.

U Prijedoru Dan Republike građani dočekuju svečano i sa porukom "Ovo je naš izbor i naše pravo, slavimo danas svi!". Opštinski odbor SNSD-a je na malom gradskom trgu organizovao proslavu uz tortu i vino, a zastavama su okićeni brojni prijedorski stambeni objekti. Svečana Akademija povodom Dana Republike održana je sinoć u Brezičanima kod Prijedora.

Kostajnica slavi večeras od 19 časova, dok će na trgu u Kozarskoj Dubici Dan Republike biti obilježen od 21 čas koncertom Dejana Petrovića i Big Bend orkestra, gdje je planiran vatromet a za građane je obezbijeđeno kuvano vino.
U svim opštinama prijedorske regije položeni  suvijenci na Spomen obilježja palim borcima Vojske Republike Srpske.

U Aleksandrovcu su Mladi socijaldemokrati opštine Laktaši i najmlađi odbornik u Skupštini opštine Laktaši organizovali narodno druženje. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik radni dan je započeo uptravo u Aleksandrovcu. - U Aleksandrovcu su se od jutros rano okupili ljudi koji vole Republiku Srpsku i prije nego što sam krenuo na sve programske obaveze, navratio sam ovdje da zajedno sa njima damo značaj  ovom danu. Ovdje je sve u svečarskoj atmosferi, divno je i ponosan sam na ove ljude - rekao je Dodik.

Polaganjem vijenaca na centralno spomen-obilježje za 1.080 boraca poginulih u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu i svečanim prijemom kod gradonačelnika Zvornika za predstavnike političkog, javnog kulturnog i sportskog života grada u Zvorniku je obilježen 9. januar - Dan Republike Srpske.

U Derventi je, povodom Dana Republike, ispred Centralnog spomen-obilježja služen parastos za 608 poginulih boraca Vojske Republike Srpske, nakon čega su položeni vijenci i prislužene svijeće. Svim stanovnicima Dervente i Republike Srpske čestitke je uputio načelnik opštine Derventa Milorad Simić, koji je izrazio zadovoljstvo što je veliki broj građana prisustvovao današnjem obilježavanju Dana Republike i dodao da se mora istrajati na očuvanju stečenog i nastaviti sa izgradnjom opštine Derventa i Republike Srpske.

Parastosom i polaganjem vijenaca na Centralno spomen-obilježje poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske u Gradišci je danas obilježen 9. januar, Dan Republike Srpske. Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić napomenuo je tim povodom da se narod izborio za Republiku Srpsku i za pravo da slavi Dan Republike Srpske, 9. januar.

Dan Republike u Foči je obilježen služenjem parastosa poginulim borcima Vojske Republike Srpske na gradskom groblju Božovac, obilaskom Spomen-sobe u Gradskom muzeju, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća na centralnom spomeniku palim borcima.

Na centralno spomen-obilježje poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Milićima danas su, povodom Dana Republike, predstavnici rukovodstva opštine i opštinske Boračke organizacije položili cvijeće.

Dan Republike Srpske obilježen je danas u Modriči gdje je služen parastos i položeno cvijeće na centralni spomenik i u spomen-sobi poginulim borcima i civilima u posljednjem otadžbinskom ratu. 
Vijence na centralno spomen-obilježje položili su predstavnici opštine, organizacija i udruženja proisteklih iz posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata i prethodnih ratova brojnih ustanova i privrednih preduzeća.

Na mjesnom groblju Lipa u Svodni kod Novog Grada danas su predstavnici mjesne Boračke organizacije položili vijenac i prislužili svijeće kod spomenika braće Marčeta, a služen je i parastos. Polaganje cvijeća i parastos organizovani su svake godine povodom Dana Republike Srpske.

Mladi socijalidemokrati iz Novog Grada danas su povodom 9. januara - Dana Republike Srpske položili cvijeće u Spomen-sobu palim borcima. Predsjednik mladih Milan Žujić je rekao da mladi imaju obavezu da čuvaju sjećanje na herojski čin stvaranja Republike Srpske. U spomen-sobi u Novom Gradu postavljene su fotografije 356 poginulih boraca iz Novog Grada, kao i dokumentarni material.

U gradskom parku u Kostajnici danas su položeni vijenci na spomen-obilježja poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu i NOR-u, u okviru obilježavanje 25 godina postojanja Republike Srpske. Proslava Dana Republike Srpske u Kostajnici biće nastavljena večeras u 19.00 časova svečanom akademijom i prigodnim programom u bisokopskoj sali.

Povodom Dana Republike Srpske i u Šamcu je opštniska uprava organizovala tradicionalni prijem za predstavnike privrednog, javnog, političkog i kulturnog života te lokalne zajednice.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević organizovao je u gradskoj kući u Andrićgradu prijeme za predstavnike institucija, udruženja, sveštenstvo, te istaknute pojedince. Na prijemu će se obratiti i proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica.

Mladi Fočak Vladan Mališ čestitao je dan Republike Srpske fotografijom koja je nastala na Magliću- najvećem vrhu Srpske i BiH, visokom 2.386 metara 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…