Devet decenija fudbalskog kluba Mladost

Autor: Slaven Šubara / Datum: 23.05.2016. 13:50

Ove godine se navršava devet decenija odkako je u Kotor Varošu osnovan fudbalski klub Sloga. Pred drugi svjetski rat klub je dobio naziv Zmaj.

Poslije oslobođenja Zmaj je prerastao u Bobas, a zatim u Mladost.

Mladost je 1952. godine dobila ograđen stadion. Inicijator uređenja novog igrališpta bio je tadašnji predsjednik kluba Rade Filipović. Povodom otvaranja stadiona odigran je susret između Mladosti i banjolučkog Borca.

Stariji kotorvarošani se sjećaju da su za Borac nastupili Knez, Spaho, Jurić, Banjac, Cindrić… Susret je vodio banjalučki sudija Kragulj.

Značajan uspjeh Mladosti predstavlja ulazak u podsaveznu ligu 1953. godine.

Za ulazak u podsaveznu ligu u susretu sa Krajinom iz Cazina kotorvarošani<br>a svome terenu sa 2:1. U uzvratnom susretu Mladost je u Cazinu izborila pobjedu sa 3:2. U trećoj utakmici u Banjaluci Mladost je pobjedila sa 2:1.

Mladost je igrala u sastavu: Mladen Mišo Ljubobratović, Ismet Verem, Milenko Hrnjez, Midhat Verem, Ferhat Bajraktarević, Kjazim i Zaim Karaselimović, Faik Avdić, Ahmet Verem, Tiho Kostrešević i Kosta Šugić.

Na jednom susretu odigranom 1953. godine u Kotor Varošu igrači Mladosti su nosili natpis „Ne damo Trsta“. Nedostaju podaci sa kojom ekipom je Mladost odigrala susret sa ovom porukom.

Ostalo je zabilježeno da su za Mladost nastupili: Milenko Hrnjez, Petar Džakula, Suljo Karaselimović Joja, Kjazim Hadžiselimović, Sakib Zaimović Ćućo, Midhat Verem, Hamdija Dizdar, Ismet Verem, Jakša Svalina , Neko Miljević i Ahmet Verem ( s lijeva).

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…