Donirana oprema za zaštitu od poplava

Autor: Slaven Šubara / Datum: 10.04.2017. 18:11

Predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija /UNDP/ danas su u Čelincu predali predstavnicima lokalnih zajednica i upravama civilne zaštite opremu za uzbunjivanje i komunikaciju, te mape opasnosti od rizika od poplava za 14 lokalnih zajednica u slivu i pritokama rijeke Vrbas, u koje spada i opština Kotor Varoš. Ukupna vrijednost opreme veća je od milion KM.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan rekao je da donirana oprema sadrži jednu sirenu za rano uzbunjivanje na opasnost od poplava, koja je postavljena na objektu Osnovne škole u Zabrđu kao i dvije stacionarne stanice za komunikaciju.

“Stacionarne stanice će biti postavljene u skupštinskoj sali i u vozilu komunalne policije, a dobili smo i pet mobilnih stanica za komunikaciju“, dodao je Sakan.
U štabu civilne zaštite Kotor Varoš ističu da će ova oprema imati veliki značaj za lokalnu zajednicu i civilnu zaštitu, jer je riječ o ranom upozoravanju na poplave.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je riječ o donatorskim sredstvima koja su obezbijeđena zahvaljujući predanom radu i zalaganju resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske.

Golićeva, koja je u Čelincu prisustvovala ceremoniji primopredaje opreme za uzbunjivanje i komunikaciju, te prezentaciji mapa opasnosti i rizika od poplava, podsjetila je da je resorno ministarstvo nedavno lokalnim zajednicama poklonilo nekoliko hidrometeoroloških, hidroloških i padavinskih stanica u vrijednosti 568.000 KM.

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…