Društvo srpsko-ruskog prijateljstva ´Zlatni prsten´ uskoro i u Kotor Varošu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 25.02.2017. 12:22

Da li ste znali da se u Kaluškoj oblasti nalazi prvi muzej kosmonautike na svetu? Ko je narod Komi i gde živi? Šta je Zlatni prsten? Do ovogodišnjeg beogradskog sajma turizma malo ko je mogao da dâ tačne odgovore na ova pitanja. Srpskim turistima su, kada je reč o Rusiji, uglavnom nuđeni paket-aranžmani poseta Moskvi, Sankt Peterburgu ili krstarenje Volgom. Poslednjih godina u turističkoj ponudi javio se i Soči. Predrag Tešić, načelnik za privredu opštine Kotor Varoš, prisustvovao je zvaničnoj prezentaciji na kojoj je njegova ekselencija Aleksandar Čepurin, ambasador Rusije u Srbiji, pozdravio prisutne i pozvao ih da posjete Rusku Federaciju.

Rusija je za srpske turiste i dalje neotkrivena zemlja. To je i povod što Rusija ove godine prvi put organizovano predstavlja turističku ponudu nekih svojih regiona za koje je u Srbiji malo ko čuo, a koji su odavno poznati među svetskim globtroterima. Takav je slučaj sa Vladimirskom oblašću.

U ovoj oblasti nalaze se biseri Zlatnog prstena, grupe ruskih srednjovekovnih gradova, Vladimir i Suzdalj. Pored Vladimira i Suzdalja, grupu istorijskih gradova koji pripadaju Zlatnom prstenu čine i Sergijev Posad, Rostov Veliki, Jaroslavlj, Kostroma, Ivanovo, Pereslavlj-Zaleskij, Aleksandrov i Uglič.

„Vladimirska oblast diči se sa deset spomenika koji su pod zaštitom Uneska — to su Pokrov na Nerli iz 12. veka, Uspenski i Dmitrijevski hramovi, Zlatna kapija, grad Suzdalj, koji je proglašen za biser Zlatnog prstena Rusije. Istorijski deo Suzdalja nalazi se na deset kvadratnih kilometara, tamo ima šest manastira, trideset hramova, svaki deo suzdaljske zemlje deo je kulturnog nasleđa“, objašnjava Sergej Lafkovski, koji je iz Vladimira doputovao na beogradski Sajam turizma kako bi promovisao turističke potencijale Vladimirske oblasti.

Zlatni prsten odavno je poznat kao svetska turistička destinacija, a sam Vladimir godišnje poseti oko četiri miliona turista.

Ako je neko i čuo za Zlatni prsten ili za Vladimir i Suzdalj, za republiku Komi, oblast Rusije na krajnjem severu, malo ko zna. I pored toga što se tamo nalazi jedan od velikih centara gasne i naftne industrije, Komi je velika teritorija bogata prirodnim lepotama.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…