Drvoprerađivači o snabdijevanju sirovinama i isporuci drvnih sortimenata, kao i mogućnostima novih zapošljavanja

Autor: Slaven Šubara / Datum: 21.01.2016. 17:35

Načelnik opštine Kotor Varoš Dalibor Vučanović razgovarao je danas sa domaćim drvoprerađivačima o snabdijevanju sirovinama i isporuci drvnih sortimenata, kao i mogućnostima novih zapošljavanja u oblasti drvoprerade.

Iako je bilo predviđeno da sastanku prisustvuju svi drvoprerađivači sa područja opštine, njih 15, sastanku se odazvalo pet predstavnika, koji su upoznali načelnika opštine o problemima sa kojima se susreću. 

Oni su saglasni u ocjeni da je neophodno ispoštovati član 84 Zakona o šumama gdje je definisano da pod istim uslovima domaći prerađivači imaju prednost u snabdijevanju sirovinama, jer će samo tako drvni sortimenti ostati na području opštine. 

Vučanović je organizovao sastanak na insistiranje nekolicine drvoprerađivača, koji se danas nisu odazvali pozivu. 

"Oni su insistirali na ovom sastanku jer nisu mogli dobiti potrebne kapacitete šumskih sortimenata za svoju preradu, a danas se nisu pojavili. Ili su zadovoljni ugovorima koje imaju sa `Šumama Republike Srpske` ili im je rečeno da će snositi određene sankcije ako dođu na ovaj sastanak", istakao je Vučanović. 

On je dodao da je u oblasti drvoprerade zaposleno oko 1.000 radnika, te da je u cilju razvoja opštine da se pomogne drvoprerađivačima koji obavljaju djelatnost na rubnim područjima opštine kako bi se zadržalo lokalno stanovništvo. 

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u opštini Kotor Varoš Radislav Petrušić istakao je da će lokalna zajednica podržati napore drvoprerađivača u skladu sa finansijskim mogućnostima i kapacitetima prerade neophodno je dostaviti plan sječe za 2016. godinu. 

"Lokalna zajednica jedino ima interes ako ono što se proizvede i posiječe ostane na području opštine, a tako će biti omogućeno i drvoprerađivačima da zaposle novu radnu snagu", zaključio je Petrušić. 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…