Edukacijom do visokih prinosa u poljoprivredi

Autor: Slaven Šubara / Datum: 02.03.2016. 16:03

U Agroindustrijskom centru u Obodniku kod Kotor Varoša u prisustvu dvadesetak proizvođača održano je predavanje o temi strnih žita, krmnog bilja i gajenja malina.

Predavanje su zajednički organizovali Poljoprivredni institut Republike srpske – Banjaluka i Poljoprivredno savjetodavna služba opštine Kotor Varoš u saradnji sa Resorom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom ministarstvu.

Poljoprivrednicima su prezentovani rezultati dugogodišnjeg istraživanja u oblasti proizvodnje strnih žita, povrća i krmnog bilja od čega živi najveći broj proizvođača Srpske.

“Kotor Varoš ima veliki potencijal za proizvodnju hrane – plodnu zemlju i vrijedne ljude koji su u stanju da ostvare kvalitetne rezultate uz pomoć stručnjaka kod izbora tehnologije i primjene nauke koja će dati najbolje prinose”, rekao je šef Zavoda za strna žita u Poljoprivrednom institutu Republike Srpske Dragan Mandić.

On je dodao da problemi destrukcije zemljišta izazvane prisilnom obradom i nedostatkom organske mase i dalje utiču na uslove za realizaciju genetskog
potencijala aktuelnih sorti strnih žita.

Šef Zavoda za krmno bilje u Poljoprivrednom institutu Željko Lakić istakao je da su ova sjemena po povoljnim cijenama na raspolaganju domaćim farmerima za proljećni rok sjetve, istakavši travno-djetelinaste smjese i sadnice voća.

Predavanje je privuklo veliko interesovanje kotorvaroških poljoprivrednika, koji su bili zadovoljni, jer su iz prve ruke dobili mnoge savjete i preporuke pred predstojeće poljoprivredne radove.

“Iako imamo višegodišnje iskustvo u proizvodnji ratarskih kultura, od poljoprivrednih stručnjaka smo saznali mnogo toga o obradi zemljišta, odabiru sjemena i primjeni zaštitnih sredstava u sušnom periodu”, istakli su poljoprivrednici.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…