Hodočasnici iz Kotor Varoša na putu za Podmilačje

Autor: Slaven Šubara / Datum: 22.06.2017. 16:13

Dvije grupe sa više od 250 hodočasnika krenule su danas pješice iz Kotor Varoša ka Podmilačju u blizini Jajca u čast jedanog od najvećih svetaca u hrišćanskom svijetu Svetog Ive.

Hodočasnici su na dug put ispraćeni uz blagoslov iz crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Kotor Varošu, a prvi predah imali su u Sokolinama gdje je u njihovu čast služena misa.

– Ovo je nastavak naše dugogodišnje tradicije kojom se hodočasnici poklanjaju Svetom Ivi. Želim da se zahvalim svima koji su podržali hodočašće. Fikret Tuzlić iz Kotor Varoša je za hodočasnike obezbijedio kafu i osvježavajuće napitke, osvježenje će ih dočekati i u Živinicama zahvaljujući firmi “Laser”, a ručak će biti upriličen u Dobretićima u organizaciji opštine. Hodočasnici će prespavati u kanjonu Ugra gdje je prenoćište obezbijedio tadija Šugić – rekao je fratar Zoran Mandić.

Planirano je da hodočasnici sutra između 14 i 15 časova stignu u Podmilačje put kojeg će u subotu na Svetog Ivu u ranim jutarnjim časovima krenuti i autobus sa 50 vjernika koji nisu mogli da pješače.

Desetine hiljada vjernika iz cijele Evrope sliju se u Podmilačje gdje svetkovina traje dva dana. U Podmilačje dolaze bogati i siromašni, stari i mladi, bolesni i zdravi bez obzira na vjeroispovijest, moleći za zdravlje i sreću.

Podmilačkim krajem i dalje se pronosi legenda prema kojoj je crkva posvećena svetom Ivanu Krstitelju “bježeći” od Turaka preko noći prešla na drugu obalu Vrbasa, gdje se i sada nalazi. Priča se da se za niskog vodostaja rijeke još može vidjeti trag kuda je crkva “prošla”.

Iz Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona zamolili su nas da podijelimo fotografiju na kojoj se nalaze upute za vozače i hodočasnike kojih će se ovih dana kretati na putovima prema svetišu u Podmilačju.

Također, dobili smo više informacija o hvale vrijednim inicijativama. 
1. Za sve hodočasnike koji ovih dana prolaze kroz Novu Bilu poduzeće "MDM" osigurava besplatno piće. Poduzeće se nalazi kod osnovne i srednje škole u Novoj Biloj.
2. Već petu godinu poduzeće "DI-MAR" iz Turbeta svim hodočasnicima koji prolaze kroz ovo mjesto osigurava besplatnu hranu i piće.
3. Brojni hodočasnici iz Travničke, Lepeničke i Kotorvaroške doline koji u Podmilačje kreću 22. lipnja noć provode odmarajući na području općine Dobretići čiji čestiti i gostoljubivi domaćini većini hodočasnika pomognu oko organizacije konaka, osvježenja i tuširanja. Uz to općina Dobretići priprema više stotina besplatnih porcija graha koji će svi hodočasnici moći konzumirati u samom središtu Dobretića, a mjesna škola služit će kao prenoćište.
 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…