Iftar u Kotor Varošu: Suživot i tolerancija je ono što trebamo čuvati

Autor: Slaven Šubara / Datum: 22.06.2017. 15:38

U Kotor Varošu organizovan je iftar na kojem je prisustvovalo više od 200 postača i gostiju. Organizator ovog tradicionalnog iftara je Medžlis islamske zajednice Kotor Varoš.

Prisutnim postačima i gostima obratio se muftija banjalučki Osman ef. Kozlić, koji se tom prilikom zahvalio kolegi iz katoličke crkve jer je odvojio vrijeme da sa postačima podijeli radost iftara.

"Želim da poručim da mi muslimani treba da čuvamo ovu našu lijepu muslimansku tradiciju i ovo naše življenje islama na ovim prostorima. To je ujedno naša najveća vrijednost, a najveća vrijednost poslije toga jeste da pozivamo naše komšije da osjete radost  iftara i blagdana, da to zajedno podijele s nama. Hvala im što se odazivaju i što nam dolaze, i kada vas oni budu pozvali da dođete kod njih dužni ste da im se odazovete. To je nešto što trebamo čuvati" kazao je Osman ef. Kozlić.

Iftaru je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska koji je istakao da okupljanje Bošnjaka , Srba i Hrvata na ovom iftaru pokazuje da je moguća ideja suživota, tolerancije i razumijevanja dobrih komšijskih odnosa BiH onakve kakav je onaj bosanski ćilim, šarene, različitih boja a zapravo istog dezena.

"Da je to moguće pokazuje ovaj iftar, ja vas pozivam da svi zajedno nastavimo graditi ovakvu BiH, graditi ovakvo društvo, društvo jednakih mogućnosti za sve bez obzira kako se ko zove. Želim se zahvaliti načelniku opštine i svima koji su došli ovdje večeras, i koji su počastvovali sve nas svojim prisustvom ali i poslali poruku mira i suživota, kao i poruku da smo mi zapravo svi svoji na svome" naglasio je potpredsjednik Salkić.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…