Jeftinije gorivo poljoprivrednicima

Autor: Slaven Šubara / Datum: 11.04.2017. 20:25

Odjeljenje za privredu opštine Kotor Varoš pozvalo je poljoprivrednike koji imaju pravo na regresirano gorivo da u njihovoj Poljoprivrednoj službi preuzmu potvrde na osnovu kojih mogu koristiti ovu subvenciju.

– Počeli smo da izdajemo potvrde u Poljoprivrednoj službi Odjeljenja za privredu. Poljoprivrednici koji nisu ažurirali ili prijavili korišćenje zemljišnih površina podatke o poljoprivrednom gazdinstvu trebaju što prije da se jave u Agenciju za posredničke, informatičke i finansijske usluge RS. Krajnji rok za to je 15. maj i neće biti produživan Poljoprivrednici koji ostvare pravo na regresirano gorivo moći će da ga preuzmu na benzinskoj stanici “Nestro petrol” u Kotor Varošu – rekli su u Odjeljenju za privredu opštine Kotor Varoš.

Zahvaljujući subvenciji poljoprivrednici mogu da nabave gorivo po cijeni za 0,70 KM nižoj od maloprodajne. Cijena je umanjena za troškove akciza i putarine, a Vlada je uspjela da za ovu sezonu ispregovara i dodatnih deset feninga popusta tako da je ukupna olakšica 0,70 KM po litru dizela.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS istakli su da je količina ograničena na 100 litara po hektaru. Pravo na gorivo imaju poljoprivrednici koji su prijavili korištenje obradivih površina u registru poljoprivrednih gazdinstava.

Na oko 200 benzinskih pumpi širom RS juče je počela isporuka regresiranog dizel-goriva poljoprirednicima. Ovu mjeru Vlada RS sprovodi već petu godinu uzastopno i za te namjene je iz agrarnog budžeta izdvojeno 5,5 miliona KM.

U kotorvaroškom kraju poslije Vaskrsa dugorična vremenska prognoza kaže da će biti povoljni agrometeorološki uslovi za obavljanje poljoprivrednih radova na otvorenom.

Većina voća nalazi se u fazama osjetljivim na pojavu i razvoj biljnih bolesti, tako da padavine mogu da stvore povoljne uslove za infekciju.

Padavine mogu dovesti do čađave pjegavosti lista, krastavosti plodova jabuke i do infekcije koštičavog voća, odnosno sušenja cvjetova i grančica.

Stabilno vrijeme uz porast temperature vazduha usloviće i aktivnost insekata i štetočina.

Zimska rezerva vlage u dubljim slojevima zemljišta u većini proizvodnih područja za sada je dobra.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…