Kampanja "Zaveži! Dosta priče, veži pojas!"

Autor: Slaven Šubara / Datum: 26.04.2017. 08:43

U Republici Srpskoj počela je preventivna kampanja "Zaveži! Dosta priče, veži pojas!", čiji je cilj povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja u Srpskoj povećanjem upotrebe bezbjednosnih pojaseva kod vozača i putnika u vozilu.

Kampanja će trajati do 31. maja, a organizuju je ministarstva saobraćaja i veza, unutrašnjih poslova, zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Agencija za bezbjednost saobraćaja, Auto-moto savez Srpske, jedinice lokalne samouprave i Radio-televizija Republike Srpske kao medijski pokrovitelj.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović istakao je da upotreba pojasa smanjuje rizik od smrtnog povređivanja do 50 odsto na prednjim sjedištima, a na zadnjim do 75 odsto.

– Godišnje bi najmanje 20 života u RS bilo spaseno da se koristi bezbjednosni pojas, a najmanje 100 ne bi zadobilo teške povrede – rekao je Radović i dodao da je na uzorku od 1.000 vozila na ulicama Banjaluke primijećeno da 66 odsto putnika koristi pojas, što je povećanje u odnosu na raniji period.

Generalni sekretar Auto-moto saveza RS Ranko Babić rekao je da i dalje u gradovima nije zabilježen veći porast upotrebe pojasa kao je očekivano nakon što su pooštrene kazne odredbe. Komandir Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Banjaluka Dragan Milošević podsjetio je da su od 15. februara na snazi pooštrene kazne za nekorištenje bezbjednosnog pojasa, koje iznose od 100 do 300 KM.

Izvor: RTRS

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…