Kasne plate u KP “Bobas”

Autor: Slaven Šubara / Datum: 08.02.2017. 12:25

Radnici kotorvaroškog preduzeća “Bobas” ogorčeni su jer im plata kasni već treći mjesec i ne znaju kada će im biti isplaćena i tvrde da novo u isto vrijeme planira kupovinu dva automobila i uvodi video nadzor.

Zaposleni sa kojima smo razgovarali, a koji nisu željeli da im navodimo imena jer plašeći se da će imati problema na poslu, potvrdili su da im je rečeno da se ne zna kada će plata biti isplaćena, a da je nabavka vozila u toku i da je video-nadzor već postavljen.

– Plata je počela kasniti od kada je došao novi direktor, ranije je bila redovna. Bio sam neki dan kod njega i pitao kada će plata, pošto imam kredit, on mi je odgovorio da jednostavno ne zna. Nije mi jasno kako mogu nabavljati vozila, a nema novca za plate – kaže jedan od radnika.

Među zaposlenima je zavladao strah jer kruže priče da je, nakon što je prije dvadesetak dana devet radnika dobilo otkaze, u planu otpuštanje još šest.

Nedavno imenovani direktor “Bobasa” Slobodan Jurić potvrdio je da plate kasne i da ne zna kada će biti isplaćene, jer je prethodno rukovodstvo ovu firmu dovelo na rub propasti.

– Borim se da isplatim tek decembarsku platu. Moram usaglasiti prihode i rashode i ne znam da li ćemo morati otpustiti još radnika. Pokušali smo da s rukovodstvom Fabrike obuće “Dermal” dogovorimo da prime dio tih otpuštenih radnika pa ćemo vidjeti. Dolazim na posao svojim automobilom i sam plaćam gorivo, a video nadzor sam morao uvesti jer je ovdje bio vašar, ljudi su dolazili na posao kad su htjeli i bili su koliko su htjeli – kaže Jurić.

Donedavni direktor “Bobasa” Goran Kušljić kaže da se u posljednja tri mjeseca pojavio problem sa kašnjenjem uplate doprinosa.

– Do tada smo stalno redovno uplaćivali doprinose, ali tada nam je stigla na naplatu tužba u iznosu od 63.000 KM i imali smo blokadu računa. Znam da je situacija teška, i ranije je bilo teško, ali mislim da i opština treba da se uključi i pomogne jer sva preduzeća imaju veću podršku od “Bobasa” – kazao je Kušljić i dodao da je najbitnije da ne bude otpuštanja i da za radnike koji su već otpušteni bude pronađeno rješenje, jer se radi o ljudima koji su prehranjivali porodicu od te plate. (Nezavisne novine)

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…