Katolici proslavljaju Badnji dan, misa ponoćka u Župnoj crkvi u Kotor Varošu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 24.12.2016. 15:40

Vjernici katoličke vjeroispovjesti danas proslavljaju Badnji dan pripremajući se za sutrašnji Božić. Centralna proslava Božića biće organizovana u ponoć u Župnoj crkvi u Kotor Varošu gdje će biti održana misa ponoćka. Ove godine misa će biti služena u posebnom ambijentu jer je pred Božić postavljen novi oltar i ozvučenje. Poslije obreda uslijediće vatromet i zakuska za vjernike uz kuvano vino, rakiju i čaj.

– Mladi iz austrijskih gradova Vels i Kafenberg i drugih krajeva prikupili su novac za vatromet i za potrebe siromašnih u našem kraju. Preporučujemo svima da posvete pažnju siromašnima, bolesnima i usamljenima jer je Božić vrijeme darivanja – rekli su u Župi Kotor Varoš.

Banjalučki biskup Franjo Komarica čestitao je Božić svim vjernicima koji ovaj praznik mira i čovjekoljublja slave 25. decembra. Biskup Komarica je poručio da sadržaj svetkovine Božića nije u bogatoj božićnoj trpezi nego u duhovnoj radosti i mirenju sa sobom i svojim bližnjima.

– Sadržaj Božića bi svakoga od nas koji tu najradosniju hrišćansku svetkovinu slavimo, bilo po novom gregorijanskom kalendaru ili po starom julijanskom, trebalo da oslobodi od naših unutrašnjih i spoljnih vezanosti za samo materijalni ugođaj, za lažno blještavilo koje često rađa duhovnom prazninom i siromaštvom, a nerijetko i beznađem i strahom od ljudi i događaja. Sadržaj svetkovine Božića je definitivni ulazak Boga u ljudsku istoriju da je učini humanijom – rekao je biskup Komarica i čestitao i Novu godinu i vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti koji praznike obilježavaju po julijanskom kalendaru.

Izvor: MKV

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…