Katolici proslavljaju Božić

Autor: Slaven Šubara / Datum: 25.12.2016. 10:07

Hrišćani širom svijeta, koji vrijeme računaju po gregorijanskom kalendaru danas slave Božić - dan rođenja Isusa Hrista. Srećan Božić svim vjernicima katoličke vjeroispovjesti želi portal “KVorum.net” uz nadu da ćete ga proslaviti u porodičnom miru, sreći i veselju.

U crkvama širom Bosne i Hercegovine služene su mise ponoćke, pa i u Župnoj crkvi u Kotor Varošu. 

Kotorvaroška katolička crkva Božić je dočekala sa novim oltarom i ozvučenjem. Oko 1 čas polije ponoći uslijedio je veliki vatromet, kao i zakuska za vjernike uz kuvano vino, rakiju i čaj. Misu su služili kotorvaroški fratri  fra Zoran i fra Juro.

Kardinal Vinko Puljić koji je predvodio misu u Sarajevskoj katedrali Srca Isusova je pozvao vjernike da slave Isusa, jer prosvjetljuje smisao života, vraća dostojanstvo čovjeku.

"Neka Božićna noć prosvijetli srca, odagna beznađe koje je zavladalo u ljudima. Ne dajmo da nam ispiju razum, osjećaj za pravdu, bogobojaznost", rekao je Puljić.

Božić je postao talac zaslepljujućeg materijalizma, koji je zasjenio Boga i oslijepio mnoge na potrebe gladnih, migranata i ugroženih u ratu, ocijenio je papa Franjo tokom mise, koju je služio za Badnje veče a kojoj je prisustvovalo preko 10.000 vjernika.

Poglavar rimokatoličke crkve danas će se obratiti vjernicima u Vatikanu u tradicionalnoj poruci “Gradu i svijetu“, koju možete pogledati na Radio-televiziji Republike Srpske (RTRS) od 11.55 časova.

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…