Kotor Varoš draži od rodnog Sartija na moru Grkinji Vasiliki Tribu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 12.11.2016. 08:51

Vasiliki Tribu, profesorica grčkog jezika, je tokom sedmogodišnjeg života u Kotor Varošu zavolela ovo mesto ispod Vlašića više nego svoj zavičaj u gradu Sarti, poznatom po toplom moru i bogatom vizantijskom nasleđu.

Ova Grkinja je ubrzo nakon poznanstva sa Željanom Radonjićem, vojnim pitomcem iz Kotor Varoša na školovanju u njenoj zemlji, shvatila da ljubav nema prepreka ni granica. Svoju vezu krunisali su brakom i nastavili zajednički život u Kotor Varošu. Stekli su dva sina, četvorogodišnjeg Nikolu i dve godine mlađeg Dimitrisa.

- Lijepo mi je ovde, navikla sam u novoj sredini, naučila srpski jezik. Putujem na posao u Banjaluku, gde u školi predajem grčki jezik. Moj suprug Željan radi u Oružanim snagama BiH u istom gradu – kaže naša sagovornica, iznoseći emocije prema novoj sredini i ljudima koje je ovde upoznala i zavoljela.

- Nemam na šta da se požalim. Čini mi se kao da sam ovde rođena, među veoma srdačnim i dobronamjernim ljudima – ispričala nam je Vasiliki, dok je na klupi u parku hranila sina Dimitrisa.

Kaže da je roditelji iz Grčke svakodnevno zovu, raspituju se kako joj je, šta radi, pitaju za unuke i zeta.

- Ovde sam našla životnu sreću. Željan me razume i u svemu podržava, djeca su zdrava i poslušna, imam ovde i prijateljice sa kojim provodim slobodno vrijeme. Od njih tražim ponešto da mi pomognu i one to čine sa zadovoljstvom. Najviše sam se mučila učeći srpski jezik. Vjerujem da sam i to uspješno savladala – smatra Vasiliki, otkrivajući nam da je jedina Grkinja u Kotor Varošu.

Željela bi da iz Grčke dođe bar još koja srpska snajka. Za svoje sugrađane kaže da su solidarni, da za sve imaju dovoljno vremena i da nigde pretjerano ne žure.

- Grci su mnogo temperamentniji od Srba, to sam zaključila. Oni ne reaguju tako brzo i eksplozivno kao Grci, što se meni više sviđa. Ipak, ova dva naroda nemaju mnogo razlika, veoma su slični – zaključila je Vasiliki koja se sa suprugom Željanom, po završetku njegovog školovanja, vjenčala u crkvi u Grčkoj, a potom bez oklevanja zaputila u Republiku Srpsku, gdje su svili porodično gnijezdo.

Lleti na moru, zimi na planini

U grčki Sarti ovaj par iz Kotor Varoši uglavnom odlazi ljeti, na godišnji odmor gde se kupaju i sunčaju na atraktivnim plažama punim turista.

Potom se vraćaju u ovdašnju svakodnevicu, u malo mesto Kotor Varoš, gradić sasvim drugačije klime, ispod vlašićkog planinskog venca udaljeno više od 1.000 kilometara od Grčke.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…