Kotor Varoš u pilot-fazi projekta uspostavljanja funkcionalnog i održivog sistema prihvata i integracije readmisiranih lica

Autor: Slaven Šubara / Datum: 03.04.2016. 10:01

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš izjavio je da je na prostoru Srpske za realizaciju pilot-faze uspostavljanja funkcionalnog i održivog sistema prihvata i integracije readmisiranih lica odabrano pet lokalnih zajednica.

Lokalne zajednice koje su izabrane za ovaj projekat su Foča, Kotor Varoš, Kostajnica, Novi Grad i Bileća.

Čordaš je tokom sastanka sa direktorom programa Katoličkog servisa za pomoć /CRS/ u BiH Sanelom Imamović i direktorom projekta PRO-Budućnost Majdom Behrem Stojanov rekao da je na području opština Foča, Kotor Varoš i Kostajnica za prihvat readmisiranih lica izgrađeno 12 stambenih jedinica, i to šest u Foči, četiri u Kotor Varošu i dvije u Kostajnici. 

On je dodao da u Novom Gradu i Bileći nisu građene namjenske stambene jedinice, ali su opštine uključene u proces readmisije, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću. 

Prema Čordaševim riječima, u toku je uključivanje dodatnih pet lokalnih zajednica - Doboj, Zvornik, Modriča, Bijeljina i Vlasenica u ovaj projekat jer podaci Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH pokazuju da je najveći broj lica koja su do sada vraćena na osnovu sporazuma o readmisiji upravo iz tih gradova i opština. 

Čordaš je rekao da je uloga Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Srpske koordinacija aktivnosti koje se tiču smještaja ovih lica na prostoru Srpske, odnosno koordinacija između drugih ministarstava, kao što su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, te sa lokalnim zajednicama. 

Imamovićeva je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Ministarstva i CRS-a, te se osvrnula na projekte koji su realizovani proteklih godina u Foči, Prijedoru, Srebrenici, Brodu i Derventi, a koje je finansijski podržalo Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica. 

Tokom sastanka razgovarano je i o projektu "Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za Budućnost", odnosno "PRO-Budućnost" koji implementira CRS. 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…