Kotor Varoš primjer uspješne privrede i ekonomskog razvoja

Autor: Slaven Šubara / Datum: 23.08.2018. 13:17

Opština Kotor Varoš predstavlja primjer dobre prakse u oblasti privrede i ekonomskog razvoja, zakljuceno je na Privrednom forumu koji je održan u Kotor Varošu kojem su prisustvovali visoki zvanicnici, lokalhi funkcioneri i 40 lokalnih privrednika.

rpski clan Predsjedništva BiH Mladen Ivanic je istakao da je Kotor Varoš primjer ne samo ekonomskog rasta i razvoja, nego i ostanka ljudi na našim prostorima.

– Da bi bio poboljšan privredni ambijent u RS jedna od kljucnih stvari je smanjenje poreza i doprinosa na plate, koji su previsoki, što rad cini skupim i ne stimuliše zapošljavanje. Veliki problem je hronicni budžetski deficit, koji je doveo do velikih zaduženja, a poreska opterecenja su proizvela sivu ekonomiju – istakao je Ivanic i dodao da je potrebna promjena imidža zemlje kako bi se privukle investicije.

Nacelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je rekao da ova lokalna zajednica ima formiranu privredu, koja je unapredena uspostavljanjem Privrednog savjeta.

– Kotor Varoš zavisi od svojih privrednika, oni su kicma razvoja opštine i da nema njih ni naša lokalna zajednica ne bi bila tu gdje jeste – rekao je Sakan.

On je naglasio da i pored toga postoje problemi sa kojima se privreda susrece, poput nedostatka kvalifikovane radne snage i analiziranja projekcija buducih investicija i za tu namjenu potrebnog broja radnika.

Na Privrednom forumu, koji je organizovao PDP i cija je tema bila “Privreda kao strateški nacionalni interes – uloga i znacaj lokalne zajednice”, govorili su i docent na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci Jelena Trivic, ekspert u oblasti poreske politike Predrag Dudukovic i ekspert u oblasti bankarstva Mirjana Stojanovic.

Izvor: MKV

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…