Kotor Varoš slavi krsnu slavu Svetog apostola i jevanđelistu Luku

Autor: Slaven Šubara / Datum: 31.10.2017. 08:31

Svetom arhijerejskom liturgijom u hramu Rođenja Presvete Bogorodice, koja će početi u 9:30 časova, danas će početi obilježavanje Svetog Apostola i Jevanđeliste Luke – Krsne slave opštine Kotor Varoš. Slavski obred, kako je najavljeno, počeće u 12:30 časova u sali SC ”Nikola Tesla” u Kotor Varošu.

Sveti Luka je svetac koji se poštuje kao zaštitnik medicine i farmacije, bolnica i apoteka, ljekara, farmaceuta i bolesnika, mnogih porodica. Poznato je da je liječio besplatno, a vjeruje se i da njegove mošti imaju iscjeliteljsku moć.

Prema bogoslužbenom kalendaru Srpske pravoslavne crkve, ovaj dan nije obilježen kao zavjetni, već je kao “crno slovo” svrstan u praznike od značaja za suštinu crkve.

Sveti Luka je život okončao u 84. godini, a hrišćanska tradicija kaže da je Luka napisao Sveto Jevanđelje po Luki – treće jevanđelje (po redosledu u Novom zavetu), i Dela apostolska. Njegove mošti se čuvaju u Carigradu.

Danas nikako ne bi trebalo da pokrećete svađe i budete negativni, jer je Sveti Luka bio blag i pomagao je ljudima.

U spisima na starogrčkom i crkvenoslovenskom jeziku ovaj svetac se “opisuje” kao „pouzdani ljekar duše i tijela”.

U Srbiji se takođe na Svetog Luku koncima opasuju torovi da vukovi ne bi davili stoku. U narodu postoje i izreke: “Ide Luka, eto vuka” ili “Sveti Luka, sneg do kuka”, jer nastupa zima kada se vukovi približavaju selima.

Izvor: GlasKotorVaroša.com

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…