Kotorvaroška stjuardesa učestvovala u spašavanju 275 putnika u Dubaiju

Autor: Slaven Šubara / Datum: 07.08.2016. 13:39

Medina Mehmedović, rodom iz Kotor Varoša, već je odavno član osoblja elitne avio kompanije Emirates. Medina je bila je među članovima posade aviona koji je prevozio putnike iz Indije kada ga je zahvatio požar dok je slijetao na aerodrom u Dubaiju. Riječ je o Boeingu 777-360, koji se zapalio pri slijetanju, ali brzom reakcijom osoblja svih 275 putnika iz nesreće se izvuklo bez povreda.

U ovom videu možete pogledati kako je trajala brza evakuacija aviona, a možete čuti i Medinin glas, pred kraj videa, koji sugeriše putnicima da iskaču iz aviona. Medina je u razgovoru ispričala da joj je u požaru koji je zahvatio prednji dio aviona, a gdje se u trenutku nesreće nalazila s kolegicama stjuardesama, izgorjela sva dokumentacija, ali je ona prošla s lakšim povredama. Trenutno joj je jedina želja da se vrati u BiH, i bude sa svojom familijom, ali mora čekati izradu nove dokumentacije da bi mogla da putuje.

Medina je navela kako je vladala prava drama i kako su ljudi bili u panici. Ona  je, kao i njene kolege, našla snage, ostala pribrana i pružila pomoć putnicima i u roku od manje od 1 minute evakuisali kompletan avion. Ona se jos uvijek oporavlja od šoka koji je doživjela, ponavljajući da je sretna što niko od članova posade i putnika nije stradao.

- Naravno da sam se uplašila, to je normalno, jer svaki trenutak otkako smo shvatili da nešto nije uredu, pa sve dok nismo izašli i spasili se, bio je strašan - rekla je Medina

Na pitanje hoće li nakon ove drame koju je doživjela ponovo letjeti, samo je prokomentarisla: „Još dolazim sebi, u ovom trenutku ništa ne znam.“

- Sada mi je jedina želja da budem sa svojim najmilijima. Nadam se da ću što prije dobiti dokumente i doći kući u BiH Jedva čekam taj dan i susret s njima - rekla je Mehmedović. 

Kaže da je, kada je bila na sigurnom, uspjela nazvati sestru samo da joj kaže da je dobro i zdravo.

Pomoć psihologa 

- Upravo sam bila s kolegama koji su sve ovo preživjeli, kao i ja. Imali smo sesiju sa psiholozima i doktorima. Osim manjih povreda koje imaju neki od nas, svi smo fizički dobro. Ništa to nije vrijedno spomena, samo neka smo preživjeli. Sada je na nama da se izborimo s tom traumom, da se oporavimo -dodala je Mehmedović. 

Medina je već pet godina zaposlena u kompaniji „Emirates“ i kaže da do sada nikad nije doživjela bilo kakvu neugodnost na letu.

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…