Kotorvaroški Dobojlija nije ušao u Skupštinu grada Doboja

Autor: Slaven Šubara / Datum: 04.10.2016. 15:33

Kandidat PDP-a za odbornika u Skupštini grada Doboj Velimir Sakan nije uspio da izbori mandat na prvim izborima u novom mjestu prebivališta nakon što je kotorvarošku adresu zamijenio dobojskom.

Sakan je kao i stranka prošao prilično loše na lokalnim izborima i uspjeli su jedva da pređu cenzus i ulove jednog odbornika. Iako će ući u parlament za dobojski PDP, koji je nekada iz svojih redova delegirao premijera RS, jedva preksočeni cenzus teško da može biti zadovoljavajući rezultat.

Preliminarni rezultati koje je objavila Centralna izborna komisija BiH na osnovu obrađenih 96,23 odsto biračkih mjesta pokazuju da je PDP osvojio tek 1.328 od važećih 35.280 glasova. Ispred njih su SDS, SNSD, SP, koalicija SDA-SBB-Stranka za BiH, DNS, SDP i NDP.

Na poziciji koja vodi u skupštinske klupe u PDP-u je trenutno Slobodan Vasiljević sa 706, druga je Olivera Nedić sa 356, a treći Sakan sa 278 glasova.

Razmjeru PDP-ovog i Sakanovog fijaska pokazuju rezultati ostalih stranka i njihovih kandidata za odbornike. Na listi SDS koja broji 36 kandidata samo dvoje imaju manje od 1.000 glasova. Kod SNSD-a kotu 1.000 je prebacilo 17 kandidata za odbornike, a isto je učinilo i petoro socijalista.

Mediji su ranije objavili da se Sakan obreo u Doboju kako bi ispunio uslove da koristi privilegije koje mu po zakonu pripadaju kao savjetniku člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića. Problem je bio u kilometraži jer je propisano da savjetnik stiče pravo na naknadu za odvojen život i smještaj ukoliko mu je prebivalište od posla udaljeno minimum 80 kilometara. S obzirom na blizinu Kotor Varoša i Banjaluke gdje je je prijavljen, Sakan je postao Dobojlija.

Sakan je, povodom toga izjavio da je u Doboj otišao kako bi pomogao predsjedniku Gradskog odbora PDP-a i prijatelju Siniši Đorđeviću u vraćanju snage stranci.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…