Kotorvaroški inovatori spomenuti na ovogodišnjoj Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i stvaralaštva ´´INOST mladih 2016´´

Autor: Slaven Šubara / Datum: 20.04.2016. 13:29

Mladi iz BiH i zemalja regiona predstavili su u Banjaluci svoje radove u okviru 18. Međunarodne izložbe ideja, inovacija i stvaralaštva "INOST mladih 2016".

Na izložbi, koju je otvorio ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić, postavljeno je 350 eksponata među kojima su i dva eksponata iz Egipta.

Komić je istakao da današnja izložba predstavlja podsticaj i podršku onima koji žele da se bave inovatorstvom i da javnosti predstave svoje ideje.

"Ministarstvo nauke i tehnologije Srpske podržava ovu i niz drugih manifestacija, kao i inovatore i njihova udruženja, kako bi istrajali u bavljenju poslom koji je uvijek neizvjestan", rekao je Komić novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da je komercijalizacija ideja problem u cijelom svijetu, ali da resorno ministarstvo čini sve da ovaj problem prevaziđe u što većoj mjeri.

Predsjednik Saveza inovatora Republike Srpske Milovan Bajić naveo je da je na ovogodišnjem "INOST-u" prisutno 700 izlagača iz osnovnih i srednjih škola, fakulteta, organizacija, agencija i preduzeća.

On je istakao da je zadovoljan iznosom podsticajnih sredstava za rad inovatora i udruženja inovatora, te mogućnostima komercijalizacije dobrih ideja.

"Poznato je, na primjer, da su inovatori iz Kotor Varoši za njihovu vjetroturbinu dobili podršku od Svjetske banke, a da su ideju komercijalizovali u Njemačkoj", rekao je Bajić

Ovogodišnji "INOST mladih" posvećen je navršavanju 160 godina od rođenja Nikole Tesle i Danu grada Banjaluka, a održava se u organizaciji Saveza inovatora i Udruženja inovatora grada Banjaluka, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i grada Banjaluka.

U okviru 18. Međunarodne izložbe ideja, inovacija i stvaralaštva sutra će biti dodijeljena priznanja za najuspješnije radove, autore, mentore, škole i udruženja.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…