Lovište “Uzlomca” prvo u Republici Srpskoj u kojem su prebrojani medvjedi

Autor: Slaven Šubara / Datum: 13.06.2018. 08:57

Lovačko udruženje “Uzlomac” Kotor Varoš u saradnji sa stručnjacima sa Prirodno-matematičkog fakulteta prvi je korisnik lovišta u RS u kojem je sproveden pilot projekat “Genetičko brojanje medvjeda”.

Projekat je sproveo Centar za životnu sredinu, a dio je projekta upravljanja i gazdovanja medvjedom, koji se sprovodi na nivou Evropske unije. U sklopu tog projekta prati se genetika medvjeda u planinskom lancu Dinarida, a do sada je sproveden u Sloveniji i Hrvatskoj, dok će poslije Kotor Varoša obuhvatiti i ostatak BiH, a zatim i Crnu Goru i Srbiju.

– Istraživački pilot projekat je sproveo tim stručnjaka Prirodno-matematičkog fakulteta iz Banjaluke, na čelu sa dr Igorom Trbojevićem. Članovi tima su prezadovoljni postignutim rezultatima i saradnjom lovaca članova Lovačkog udruženja ” Uzlomac”. Lovci i rukovodstvo udruženja su izvukli dobre pouke i saznanja iz ovog projekta, što će nam koristiti u daljem održivom gazdovanju lovištem i korišćenju divljači – istakao je prrdsjednik Lovačkog udruženja “Uzlomac” Nedeljko Glamočak.

U dosadašnjem toku projekta sa sigurnošću je ustanovljeno da u dijelu lovišta kojim gazduje “Uzlomac” – “Kordača”, “Viševice” i “Glog” – živi deset jedinki mrkog medvjeda, sedam mužjaka i tri ženke. Mužjaci su zaposjeli područja dublje šume, dok su ženke bliže naseljima.

Mišljenje stručnjaka je da ženke na ovaj način obezbjeđuju sigurnost mladunaca od opasnosti koja im prijeti od mužjaka. Postoji mišljenje da odrasli mužjaci mogu da usmrte mladunce koji nisu njegovi potomci, a poznato je da ženke, znajući za to, grčevito štite i brane mladunce od nepozvanih mužjaka i da srčano napadaju i tjeraju uljeza, štiteći mladunce.

– Činjenica je da je u ovom lovištu došlo do značajno narušenog odnosa polova u populaciji medvjeda i da su posljedica toga mali prirast i veliki gubici. U narednim planskim dokumentima u saradnji sa nadležnim ministarstvom u Vladi RS biće planirano povećanje odstrelne kvote mužjaka u ovom dijelu lovišta. Sve odobrene odstrelne kvote ići će u komercijalni odstrel za inostrane lovce, jer je akcenat lova na ovu vrstu divljači stavljen na lovni turizam. Ovaj projekat je odličan primjer saradnje nauke i struke sa jedne i lovaca i lovačkih organizacija sa druge strane. Rezultat neće izostati 

– istakao je Glamočak i podsjetio da su ove godine bila planirana dva odstrela mrkog medvjeda i da su trofeje u medalji odnijeli lovci iz Njemačke i Danske.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…