Ministar Bogdanić obišao renovirani objekat Doma zdravlja

Autor: Slaven Šubara / Datum: 09.05.2017. 13:21

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić obišao je prostorije kotorvaroškog Doma zdravlja „Sveti Pantelejmon“, koji je saniran u okviru projekta „Јačanje zdravstvenog sektora /HSEP AF/“ vrijednog 354.693 KM.

Projekat je finansiran iz kreditnih sredstava Svjetske banke i Razvojne banke Savjeta Evrope, uz učešće opštine od 30 odsto.

Ministar Bogdanić je istakao da je kotorvaroški Dom zdravlja sada moderan i funkcionalan objekat gdje će građani imati jednake uslove za pružanje zdravstvene zaštite na primarnom nivou.

„Ovo je potvrda da Vlada Republike Srpske zajedno sa lokalnim zajednicama ulaže u zdravstvene ustanove na području cijele RS, a kroz ovaj projekat je u proteklih 10 godina uloženo 47 miliona KM“, naglasio je Bogdanić i dodao da je od toga izgrađeno 120 objekata Domova zdravlja, rekonstruisani su pojedini dijelovi Domova zdravlja i oko 320 ambulanti porodične medicine.

On je rekao novinarima da je ovo značajan doprinos razvoju i unapređenju primarne zdravstvene zaštite, što i jeste prioritetni cilj Vlade Republike Srpske.

Direktor kotorvaroškog Doma zdravlja Vladimir Bibić je istakao da je u okviru sanacije postojećeg objekta zamijenjena krovna konstrukcija, postavljena vanjska stolarija, urađena termo fasada i fasada, kao i dio mokrih čvorova.

„Jedna smo od rijetkih zdravstvenih ustanova koja je poslovala pozitivno u prošloj godini, a pored sanacije postojećeg objekta adaptirali smo prostorije hitne pomoći, nabavili smo savremenu opremu i namještaj, novi ultrazvučni aparat, a obnovili smo i vozni park“, zaključio je Bibić.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je naglasio da je ovo prva ozbiljna sanacija Doma zdravlja “Sveti Pantelejmon” nakon 40 godina.

„Nakon ove sanacije stvoreni su bolji uslovi za rad osoblja i liječenje pacijenata, a opština Kotor Varoš je obezbijedila sredstva za asfaltiranje pristupnog puta, kako bi olakšali saobraćajnu komunikaciju građana do ove ustanove“, rekao je Sakan.

U toku je izgradnja novog bloka Doma zdravlja „Sveti Pantelejmon“, u kojem će biti Hitna pomoć i dio porodične medicine, a vrijednost projekta je milion KM.

Novi objekat, na površini od 850 metara kvadratnih, biće opremljen novom savremenom opremom i namještajem, a novac je obezbijedila Fondacija „Hajdar Alijev“ iz Azerbejdžana.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…