Muslimani slave Kurban-bajram

Autor: Slaven Šubara / Datum: 12.09.2016. 14:37

U džamijama širom Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, pa tako i u Kotor Varošu klanjan je bajram-namaz, čime je počeo jedan od najvećih muslimanskih praznika Kurban-bajram. Vjernicima su praznik čestitali najviši zvaničnici Republike Srpske poželivši im da ga proslave u miru, sreći i blagostanju. Svim vjernicima islamske vjeroispovjesti portal “KVorum.net” želi srećan Kurban bajram.

Muftija banjalučki Osman Kozlić svim muslimanima svijeta je poručio da se takmiče u činjenu dobra na način kako to vjera propisuje i nalaže.

– Činite dobro, ali ne ono dobro koje vi želite za nekoga, već dobro koje drugi priželjkuju za sebe. Suživotom i tolerancijom gradimo ljepšu budućnost – rekao je Kozlić.

Muslimani slave prvi dan jednog od dva najveća praznika u Islamu - Kurban bajram ili praznik žrtve.

Praznik traje četiri dana, a kao žrtva se prinosi ovca ili goveče, što znači približavanje Bogu, približavanjem ljudima. Prinošenje žrtve značajan je dio hadža. Taj obred obavljaju svi koji za to imaju mogućnosti. Običaj je da se meso od kurbana dijeli sirotinji, komšijama i rodbini. Kurban bajram se naziva i hadžijski zato što se toga dana završava glavno godišnje hodočašće Kabe u Meki.

Inače, hadž je jedna od pet glavnih vjerskih obaveza za punoljetne pripadnike islamske vjere, ukoliko su u mogućnosti finansijski da podnesu taj trošak, a da ne dovedu u pitanje normalan život porodice. Prvog dana praznika obavlja se bajramska molitva - Bajram namaz.

Svi muslimanski vjerski praznici računaju se po mjesečevoj, a ne po sunčevoj godini, a Kurban bajram uvijek pada dva mjeseca i deset dana poslije Ramazanskog bajrama.
 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…