Na Bogojavljenje plivanje za Časni krst

Autor: Slaven Šubara / Datum: 10.01.2017. 15:36

U Kotor Varošu će na Bogojavljenje prvi put biti organizovano plivanje za Časni krst u rijeci Vrbanji. Inicijativu za ovu manifestaciju je pokrenulo Udruženje za promociju i značaj sportske rekreacije Kotor Varoš, načelnik opštine Zdenko Sakan je generalni pokrovitelj takmičenja, a organizator Srpska pravoslavna crkvena opština Kotor Varoš.

Na današnjem sastanku načelnika opštine Kotor Varoš Zdenka Sakana i arhijerejskog namjesnika kotorvaroškog Milenka Narića precizirani su detalji prvog plivanja za Časni krst u rijeci Vrbanji.

Program će početi u 9.00 časova služenjem Svete liturgije u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice, a biće nastavljen bogojavljenskom litijom glavnom gradskom ulicom do Kotorskog mosta, gdje će biti osveštana voda i spušten krst u Vrbanju.

“Bogojavljenje je veliki pravoslavni praznik i zato želimo da ga obilježimo dostojanstveno, a zahvaljujući sportskim radnicima i entuzijastima ove godine će biti upriličeno i plivanje za Časni krst”, rekao je Narić i pozvao sve vjernike i ljude dobre volje da uzmu učešće u Svečanoj litiji.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je podržao ovu manifestaciju i činjenicu da će ona postati tradicionalna.

„Ovo viteško takmičenje je jedan od najljepših pravoslavnih običaja i sa zadovoljstvom sam prihvatio ulogu pokrovitelja, a iskoristio bih priliku da pozovem sugrađane da isprate ovaj jedinstveni običaj“, istakao je Sakan.

Zainteresovani za ovo viteško takmičenje, koje je revijalnog karaktera, mogu se prijaviti na broj 065/516-999 (Slobodan Petrović). Učesnici ove trke ne mogu da imaju manje od 18 i više od 60 godina, a prije plivanja biće organizovani besplatni ljekarski pregledi 18. januara od 10.00 do 19.00 časova. Svi plivači su, takođe, u obavezi da organizatoru po prijavi dostave ljekarsko uverenje.

Učesnik koji bude prvi doplivao do Časnog krsta dobija zlatni dukat, dar Danila Đekanovića, i umjetničku sliku Branka Rusmira, a ostali učesnici dobiće prigodne poklone.

Za sve posjetioce je obezbijeđeno toplo posluženje (kuvano vino i rakija).

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…