Neizvjestan nastavak izgradnje puta Kotor Varoš - Kneževo, sjednica Vlade odgođena

Autor: Slaven Šubara / Datum: 20.07.2017. 15:44

Mehanizacija kompanije “Niskogradnja” iz Laktaša ponovo je stigla na radilište na putu Kotor Varoš – Kneževo, koji bi u slučaju da sve bude teklo po planu trebao da bude asfaltiran do zime. Iako se još uvijek samo priča o nastavku izgradnje regionalnog puta Kneževo – Kotor Varoš i Vlada tek treba da razmotri odobravanje kredita za izgradnju tog puta, iz ”Niskogradnje” su već počeli sa izvođenjem tih radova. Današnja sjednica Vlade na kojoj je trebalo da se odobri ili odbije zahtjev za kreditno zaduženje je odgođena. O novom terminu sjednice, javnost će biti naknadno obaviještena.

Najkraća veza između dvije opštine, duga 19 kilometara, bila je još prije dvije godine spremna za asfaltiranje, ali su zbog besparice radovi obustavljeni. Vrijeme je učinilo svoje pa je nasip prilično oštećen i neophodno ga je sanirati prije postavljanja asfalta.

Umjesto krivinama i makadamom, uskoro bi se od Kotor Varoša do Kneževa moglo voziti kvalitetnim i modernim putem. U ”Putevima Srpske” imaju plan – kreditno će se zadužiti da prošire i asfaliraju tu saobraćajnicu.

Iako je riječ o skoro devet miliona maraka, i vozači pričaju da bi se itekako isplatilo.

“Izgradnja ovog puta za nas bi puno značila. Često idemo ovim putem, brže bi došli, bio bi ljepši put”, kaže Zijad Zolota.

Ugovor o izgradnji tog puta potpisan je prije tri godine sa “Niskogradnjom”, ali nove saobraćajnice još nema, jer su ”Putevi” radove zaustavili na pola posla. Tada nisu imali para za njihov nastavak, a i danas ih, kažu, muči isti problem.

Da ne bi propao i dosadašnji trud, prelomili su i uputili zahtjev Vladi za odobravanje kredita od 8,97 miliona maraka.

– Mašine su dopremljene na radilište i trenutno obavljamo posljednje radove koji su neophodni za asfaltiranje. Saniramo tampon i otklanjamo posljedice zime i kiša jer su prošle dvije godone od kada je ova dionica bila spremna za asfaltiranje – kazao je jedan od radnika “Niskogradnje” angažovanih na ovom radilištu.

Izgradnja ovog puta obustavljena je u proljeće 2015. godine zbog nedostatka novca u budžetu “Puteva RS”. Od tada je dobar dio puta pod uticajem snijega i kiše propao, iako je već bio spreman za asfaltiranje. Poslije dvije godine mirovanja i povlačenja mašina sa trase “Putevi RS” su odlučili da uzmu kredit kako bi završili ovaj posao.

Načelnici opština Kotor Varoš i Kneževo Zdenko Sakan i Goran Borojević saglasni su da je ova putna komunikacija od izuzetnog značaja za obje lokalne zajednice i da radovi treba da budu nastavljeni što prije kako bi posao bio završen do kraja godine.

“Sadašnje rukovodstvo je prepoznalo značaj toga puta i mi smo u planu za 2017. predvidjeli nastavak toga puta i to iz kreditnih sredstava. Mi smo poslali Vladi RS zahtjev da dobijemo saglasnost za kreditno zaduženje”, kaže Nenad Nešić, direktor Puteva RS.

Ako sve bude išlo po planu, stanovnici dvije opštine dobili bi modernu saobraćajnicu do kraja zime.

Iz Ministarstva saobraćaja kažu da podržavaju povezivanje opština, naročito kada je riječ o privrednoj saradnji, ali još ništa ne obećavaju. Odgovaraju da će Vlada o kreditu odlučiti na svojoj sjednici:

“Informaciju da li je predmetni zahtjev odobren ili ne imaćemo sutra po završetku sjednice Vlade”, saopštavaju iz Ministarstva.

Prvi čovjek Kotor Varoša već je govorio da je većina stanovnika Kneževa zaposlena u njihovoj opštini. A i u Kneževu uskoro treba da otvore pogon fabrike obuće iz Kotor Varoša. Izgradnja puta bi im zbog toga bila posebno značajna.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…