Nema kraja relaizaciji projekta ´Sanacija i rekonstrukcija gradske vodovodne mreže i proširenje kanalizacione mreže´

Autor: Slaven Šubara / Datum: 25.08.2016. 14:42

Na području opštine Kotor Varoš nastavljena je relaizacija projekta ´Sanacija i rekonstrukcija gradske vodovodne mreže i proširenje kanalizacione mreže´, čija je vrijednost četiri miliona KM. Prema potpisanom ugovoru rok završetka radova bio je jun 2016. godine, što se jasno vidi na tabli na ulazu u Kotor Varoš. Kada će projekat biti gotov, i kada će biti sanirane ulice koje su prekopane prije skoro dvije godine i čija sanacija nije završena nije rečeno!? Iz izjava predstavnika opštine i izvođača radova možemo da zaključimo da je 70 odsto radova urađeno nekvalitetno, tako da i kada se, i ako se završi projekat, pitanje kako će sve to da funkcioniše!?

Do prekida radova je došlo nakon zaključka lokalnog parlamenta da se radovi izvode sporo i nekvalitetno. 

Načelnik opštine Dalibor Vučanović ističe da je nekoliko puta upozoravo izvođače na nezadovoljavajući kvalilet radova, o čemu je upoznat i nadzorni organ. 

"Radovi su obustavljeni prije dva mjeseca nakon naših primjedbi i tek nedavno smo dobili čvrste garancije nadzornog odbora i izvođača da će oni teći predviđenom dinamikom", rekao je Vučanović, uz napomenu da je glavni cilj projekta poboljšanje i unapređenje sistema vodosnabdijevanja i odvoda otpadnih voda, te smanjenje gubitaka vode u sistemima. 

Ugovor o izvođenju radova potpisan je u decembru 2014. godine sa preduzećem "Prijedorputevi", a prema njihovim procjenama do sada je obavljeno oko 70 odsto ugovorenih radova. 

Iz navedenog zaključujemo da je 70 odsto radova urađeno nekvalitetno, tako da i kada se, i ako se završi projekat pitanje je kako će sve to da funkcioniše!? Izgleda ipak je bitna dinamika, a ne kvalitet!?

Saobraćaj je usporen u centru grada jer nakon polaganja cjevovoda nije adekvatno sanirana dionica magistralnog puta kroz grad i trotoari do raskrsnice za naselje Kotor. Nije sanirana ni ulice u naseljima Kotorište, Sokak, Kotor, kao i mnoge druge. 

Trenutno se izvode radovi na postavljanju kanalizacionih priključaka na objekte u gornjem dijelu grada. 

Dva miliona KM kreditna sredstva Evropske investicione banke, 1.400.000 KM grant Vlade Republike Srpske, a 600.000 KM je učešće opštine u finansiranju ovog projekta. 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…