Nikola Sedlak pobjednik međunarodnog turnira u šahu “Luka Šiprage”

Autor: Slaven Šubara / Datum: 30.07.2018. 08:44

Šahisti iz Srbije potpuno su dominirali na međunarodnom turniru “Luka Šiprage” održanom u Šipragama i zauzeli sva tri mjesta na pobjedničkom postolju na kojem ih je predvodio Nikola Sedlak.

On je trijumfovao ispred sunarodnika Borka Lajthajma i Miodraga Savića, a svi su poslije devet odigranih kola imali po sedam i po poena, ali je najbolji količnik ostvario Sedlak, dok je u tom krugu najslabiji skor imao Savić.

Pored vodeće trojke iz fonda vrijednog 3.420 KM nagrađeni su i igrači do osme pozicije, a dodijeljeno je i šest specijalnih nagrada. Igrači iz Srbije zauzeli su prvih šest mjesta, a među nagrađene uspjeli su da uđu još po jedan šahista iz BiH i Hrvatske.

Najbolje plasirani igrač iz Kotor Varoša bio je mladi Dragan Stankovoć koji je sa pet poena zauzeo 39. poziciju u konkurenciji 129 takmičara iz sedam zemalja.

I sedmo izdanje turnira održano je u prirodnoj oazi u kompleksu ribnjaka kojim gazduje preduzeće “Luka”. Turnir je dio šahovskog maratona koji će povezati tri takmičenja u Kotor Varošu i Banjaluci u jednu od najvećih domaćih smotri ovog sporta. Karavan je iz Šipraga preselio u Banjaluku gdje je danas na programu međunarodni turnir “Posjeti Banjaluku”, a završnica je rezervisana za Kotor Varoš od 29. jula do 1. avgusta.

– Spojili smo ova tri izuzetno posjećena turnira i na kraju će biti dodijeljene nagrade “Chess grand prix Vrbanja kup” za tri najbolja igrača u ukupnom poretku. Za njih je obezbijeđeno 2.000, dok ukupan nagradni na tri turnira iznosi 13.000 maraka – rekao je za “Moj Kotor Varoš” Predrag Tešić, direktor međunarodnog šahovskog turnira “PST international”, koji već nekoliko godina okuplja veliki broj izuzetno kvalitetnih šahista u Kotor Varošu.

Najveći nagradni fond ima međunarodni turnir “PST international” kojim će biti spuštena zavjesa na šahovski maraton.

– Nagradni fond podijelićemo na deset najboljih igrača, a obezbijedili smo i šest specijalnih nagrada. Prijave prihvatamo do 29. jula u 10 časova – istakao je Tešić.

Sva tri turnira biće bodovana za liste Svjetske šahovske organizacije.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…