Obilježen Međunarodni dan Daun sindroma u Kotor Varošu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 22.03.2017. 08:19

Mališani iz Centra za porodicu "Kuća radosti" i njihovi vaspitači organizovali su šetnju gradskom ulicom u šarenim čarapama povodom Međunarodnog dana osoba sa Daunovim sindromom.

Direktorica Centra za porodicu “Kuća radosti” Dragica Tepić kazala je da je ovo jedna u nizu akcija koje realizuju.

– Cilj je da srušimo predrasude i barijere. Želimo da svi budu jednaki i vidljivi u društvu i pozivamo sugrađane da nas posjete i budu dio naše misije – rekla je Tepićeva.

Daunov sindrom je oblik hromozomopatije koji se javlja kao posljedica trizomije hromozoma 21. Karakteristike su specifičan izgled lica i umna zaostalost kao obavezni pokazatelj ovog sindroma.  Opisao ga je prvi put Lagdon Daun 1866. godine na sopstvenom djetetu, a tek 1957. godine je ustanovljeno da je uzrok ovog sindroma trizomija.

Učestalost ovog sindroma u ljudskoj populaciji je 1:700 živorođenih. Na tu učestalost utiče starost majke, tako da se kod žena starijih od 40 godina ona povećava na 1:45 živorođenih.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…