Obilježen Međunarodni dan pismenosti

Autor: Slaven Šubara / Datum: 09.09.2017. 08:35

Povodom Međunarodnog dana pismenosti u Narodnoj biblioteci u Kotor Varošu održano je predavanje za učenike Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” na temu “Pravopis u srpskom jeziku u eri interneta”.

Predsjednik Gradskog odbora SPKD “Prosvjeta” Banja Luka Jelenko Bojić je istakao da je zaživio projekat “Srpski prosvjetitelj”, kojim su obuhvaćena četiri perioda srpske istorije.

“Periodi su podijeljeni na početak pismenosti, koji se vezuju za osnivače glagoljice i ćirilice Ćirila i Metodija, razvoj srpske državnosti u srednjem vijeku, osamnaesti i devetnaesti vijek”, rekao je Bojić.

Govoreći o pismenosti srpskog naroda Bojić je naglasio će u okviru ovog projekta biti realizovana pokretna izložba u kojoj će se srednjoškolci moći upoznati o istaknutim likovima srpske istorije i pismenosti.

“Biće to objedinjena izložba o počecima pismenosti, Svetom Savi, Dositeju Obradoviću i Vuku Karadžiću, a sve u u okviru prosvjećivanja i čuvanja tradicije i pisma srpskog naroda kroz vijekove”, dodao je Bojić.

Bojana Vasić, direktorica Narodne biblioteke Kotor Varoš, rekla je da se današnjim predavanjem želi skrenuti pažnja društva na sve veći problem upotrebe stranih riječi i tzv. slengova u svakodnevnoj komunikaciji.

Profesor srpskog jezika u Srednjoškolskom centru “Nikola Tesla” Rodoljub Stanišljević je podsjetio učenike da pismenost u eri interneta podrazumijeva funkcionalnu pismenost.

“Informatička pismenost je važna u eri modernih tehnologija i zato je neopodno da svakodnevno radimo na opismenjavanju kroz različite aktivnosti”, rekao je Stanišljević.

Kotorvarošani će u narednih sedam dana moći posjetiti izložbu o počecima pismenosti srpskog naroda, koja je postavljena u prostorijama Narodne biblioteke.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…