Obrazovanje i informisanje jednako za sve - Edukacija o radu sa djecom sa poteškoćama

Autor: Slaven Šubara / Datum: 07.02.2016. 09:49

Projekat pod nazivom "Obrazovanje i informisanje jednako za sve", namijenjen je obučavanju roditelja i nastavnog osoblja za rad sa djecom s poteškoćama, a aktivnosti provodi Dječji edukativni centar "Svjetlice" iz Banjaluke.

U četvrtak je u okviru projekta održana radionica u skupštinskoj sali opštine Kotor Varoš.

Projekat je vrijedan 19.000 KM, a realizuje se u sklopu UNDP-ovog projekta "Jačanje lokalne demokratije/demokracije IV LOD IV", koji finansira Evropska unija iz sredstava i instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od dva miliona evra. Projekat je sveobuhvatan jer se radi i sa tipičnom djecom na senzibilizaciji i prihvatanju vršnjaka sa poteškoćama u razvoju, a djeci sa poteškoćama u razvoju kroz projekat su pruženi individualni tretmani sa defektologom. Druga dva segmenta su rad sa nastavnicima i vaspitačima i rad sa roditeljima djece sa poteškoćama u razvoju.

U protekla dva mjeseca radilo se u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Kotor Varošu, koji su odabrali jer se radi o maloj opštini u kojoj ne postoji nijedno udruženje koje se bavi ovim pitanjima, kao i zbog neobučenosti kako roditelja, tako i nastavnog osoblja za prepoznavanje potreba i segmenata rada sa djecom koje imaju određene poteškoće.

Željka Perišić, član tima DEC "Svjetlice" i roditelj djeteta s poteškoćama, kaže kako je ona prije svega kao roditelj koji razumije s čim se porodice suočavaju tu da pruži podršku i nauči ih kako da ostvare prava koja zakonski imaju.

"Jako je bitno da roditelji koji su uspjeli ostvariti rezultate podijele svoja iskustva sa drugima, nauče ih kako da dođu do svojih prava, kako da se postave u određenoj situaciji te shvate da mnoge stvari mogu postići za dobrobit svoga djeteta", rekla je Perišićeva i dodala da se nadaju kako će nadležne institucije prepoznati važnost projekta i pružiti podršku kako bi isto mogli odraditi i u drugim opštinama koje su u sličnoj situaciji.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…