Održan sastanak sa predstavnicima trgovačko – ugostitelјskog sektora

Autor: Slaven Šubara / Datum: 11.03.2016. 16:26

U skupštinskoj sali održan je sastanak predstavnika Odjelјenja za privredu i društvene djelatnosti sa trgovcima i ugostitelјima sa područja kotorvaroške opštine.

Ovo je bio jedan u nizu sastanaka koje je u proteklom periodu održan sa predstavnicima različitih privrednih sektora koji egzistiraju na području naše opštine. Cilј sastanka je bio da se sazna koji su to problemi sa kojima se trgovci i ugostitelјi susreću u svom poslovanju, a koje lokalna zajednica može zajedno sa njima da riješi i olakša im na taj način poslovanje. U pitanju su razni problemi, kao što su inspekcijske kontrole, zakonska regulativa, određene odluke i zaklјučci, radno vrijeme i svi ostali segmenti na koje opštinska uprava može imati određenog uticaja.

Ugostitelјi i trgovci su najviše zamjerki iznijeli na rad inspekcijskih kontrola, i na  neusklađenost i nedostatak koordinacije između opštinskih i republičkih inspektora, pa se dešava da u kratkom vremenskom intervalu i jedni drugi vrše kontrole i na taj način im otežavaju  poslovanje. Iz Odjelјenja za privredu i društvene djelatnosti pokušaće da traže od inspektorata da uvaže rad opštinske inspekcije i najave svoje kontrole na opštinskom nivou uz spisak subjekata koje će kontrolisati, da se ne bi dešavalo da i jedni drugi inspektori istovremeno vrše kontrolu.

I u ovom sektoru rad na crno i nelojalna konkurencija predstavlјju prepreke u poslovanju, , rekao je Radislav Petrušić, načelnik Odjelјenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Kotor Varoš.

Sa ovog sastanka je upućen apel inspekcijskim službama da prilikom kontrola ne preduzimaju odmah represivne mjere, nego da prilikom prvih kontrola ukažu na eventualne propuste i načine njihovog otklanjanja, a prilikom narednih kontrola da se ustanovi da li je došlo do otklanjanja evidentiranih nedostataka, pa tek onda da se ide sa reperesivnim mjerama. Na teritoriji opštine Kotor Varoš ima oko 130 registrovanih poslovnih subjekata iz oblasti trgovine i ugostitelјstva sa oko 260 zaposlenih radnika.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…