Održana Vidovdanska akademija

Autor: Slaven Šubara / Datum: 02.07.2018. 09:01

U Kotor Varošu je održana 28. Vidovdanska akademija u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta”.

U programu su nastupili djevojački i harmonikaški ansambl “Žubor”, narodni guslar Vaso Drašković, djeca iz vrtića “Larisa Šugić”, Kulturno-umjetničko društvo “Brio-Rudar” Maslovare i recitator Zoran Tešić.

Centralna tačka manifestacije bila je Duhovna besjeda o Kosovu koju je govorio prosvjetni radnik i dugogodišnji član Opštinskog odbora SPKD “Prosvjeta” Branislav Tepić.

On je istakao da je pokretačka snaga kosovskih junaka ležala u vjeri u Boga i pravdu Božiju, jer se takvi događaji ne dešavaju bez nesalomive i moćne vjere.

“Danas nam je toliko potrebna takva vjera, čvrsta i stalna vjera kojom je Lazar vodio vojsku, kojom se Miloš ustremio na Muratov šator, koju su Milica i Stefan imali dok su podizali razorenu i obezglavljenu Srbiju. Ista vjera je potrebna i kada se bije boj, i kada se gradi grad, i kada se sije pšenica, i kada se sadi vinograd“, poručio je Tepić.

Prema njegovim riječima cilj i suština te vjere je pobjeda života i nepristajanje na ropstvo i smrt.

“Od našeg Kosova mi Srbi nemamo čvršćeg uporišta, ni jačeg duhovnog središta. Kosovo je ognjište oko koga je okupljen, okosnica oko koje je sadjenut, kolijevka u kojoj je odrastao srpski narod“, zaključio je Tepić.

Iz SPKD “Prosvjeta” poručuju da će nastaviti da rade na čuvanju srpskog jezika, duha i srpske kulture.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…