Osnovano društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Zlatni prsten“

Autor: Slaven Šubara / Datum: 07.08.2017. 15:32

U Kotor Varošu formirano je društvo srpsko-ruskog prijateljstva “Zlatni prsten” koje će okupljati potomke Rusa, ali i rusofile u našem gradu.

Za predsjednika društva je imenovan profesor ruskog jezika u penziji Slobodan Tešić.

“Zlatni prsten” ima i počasnog člana – doktora filozofije i istoričara Konstantina Pavljuca iz Moskve, koji je bio specijalni gost na sjednici inicijativnog odbora za osnivanje društva.

Na ovoj sjednici dogovoreno je da se društvo bavi promocijom ruskog jezika, kulture, turizma, privrede, ali i promocijom Kotor Varoša i njegovih potencijala u Rusiji. Takođe je donesen i prijedlog da se radi na bratimljenju Kotor Varoša sa gradom Kostroma koji pripada ruskoj regiji Zlatni prsten.

Predrag Tešić, jedan od članova Upravnog odbora je upoznao prisutne sa istorijatom Rusa u RS i o ruskoj regiji gradova muzeja oko Moskve po imenu Zlatni prsten.

„Naziv našeg društva simbolizuje čvrstu vezu i bratstvo Srba i Rusa, a ujedno i jednu od ruskih regija koja predstavlja istorijski, vjerski i turistički biser Rusije i obuhvata dvadesetak gradova“, istakao je Tešić.

Pavljuc je održao predavanje o temi “Srbi i Rusi – veza za budućnost”, na kom je rekao da su Rusi i Srbi istorijski prijatelji i braća.

„Veliki izazov je što mladi često nisu svjesni dubine tih odnosa, a bez tih istorijskih vrijednosti gubimo nacionalni identitet. Ako na istinskim vrijednostima koje su nas vijekovima držale zajedno budemo gradili odnose imamo perspektivu“, rekao je Pavljuc.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…